Polojasno
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Gastro kríza: Turizmus a reštaurácie bojujú s nedostatkom pracovníkov
Zdielať na

Gastro kríza: Turizmus a reštaurácie bojujú s nedostatkom pracovníkov

VYSOKÉ TATRY / Sezóna je v plnom prúde a nám nemá kto obsluhovať ľudí, upratovať či variť. Gastro sektor a turizmus už dlho kričia, že od covidu nedokázali nahradiť ľudí, ktorí ho opustili. Pomôcť by im mohol nápad z dielne ministerstva turizmu. Hygienické minimum by nemuseli mať všetci zamestnanci. Keketiho ľudia to však akosi zabudli najprv konzultovať s Úradom verejného zdravotníctva, ktorý osvedčenia vydáva.

Povolania s ​cenou zlata

Také povolania ako kuchár, čašník, ale aj pekár majú vo Vysokých Tatrách cenu zlata. "Je to neustály nedostatok," povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková. A a kým v jednom z menších tatranských penziónov si museli poradiť takto: "bez rodinných príslušníkov si to vôbec nevieme predstaviť. Samozrejme, prídu prázdniny a je tu dostatok študentov, ale je to veľmi krátka perióda," informoval majiteľ penziónu Michal Repčák.

Celkovo to potom v gastre, čo sa týka ľudských zdrojov, vyzerá takto: "skoro 110 tisíc zamestnancov, ktorí po covide stále nedosiahli úroveň ako pred covidom a aktuálne v tomto sektore chýba viac ako 10-tisíc zamestnancov," povedal Minister cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky Dušan Keketi. Dušan Keketi chce, aby osvedčenie na prácu v gastre nemuseli mať najmä nekvalifikovaní zamestnanci. Podľa rezortu je to zbytočné a situáciu v poddimenzovanom sektore to len sťažuje. "Prekážky, ktoré ako bolo povedané, sú často aj niekoľkomesačné," pokračoval štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky Marek Harbuľák.

Školenia personálu

Zodpovednosť za školenia personálu o hygienickom minime chce rezort preniesť na prevádzkovateľov. "Príde Fero do práce a ukáže mu, ako ten HACCP v praxi funguje. Čo znamená zelená farba, zelená podložka, modrá podložka a tak ďalej. Ako prebieha zásobovanie," dodal Keketi. Či problém s ich nedostatkom vyrieši práve zrušenie osvedčenia o odbornej spôsobilosti, nevedno. "Také tie základné pomocné práce, ako je šúpanie zemiakov alebo krájanie cibule. Možno by to mohlo uľahčiť ten problém, ale potrebujeme sa do toho dostať. Potrebujeme si to nastaviť," opísala prevádzková riaditeľka hotela Lomnica Miriama Vojčíková.

Potreboval by sa do toho dostať aj Úrad verejného zdravotníctva, ktorý osvedčenie vydáva. Keketiho tím svoj nápad s ním nekonzultoval, no a na prvý pohľad sa jeho šéfke nepozdáva. "Bolo by našou spoločnou úlohou, aby sme si štandardy, ktoré nastavené máme, udržali a aby sme ich skôr rozvíjali," povedala hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová. V prípade nesúhlasu kolegov vo vláde, skúsia to cez poslanecké pozmeňovacie návrhy. Gastro sektor, ktorému chýba vyše desaťtisíc ľudí, si tento rok určite vydýchne. Ak sa to aj celé podarí zrealizovať, tak najskôr od 1. Januára 2025.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy