Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Nočnú oblohu zaplnia padajúce Perzeidy. Kedy ich bude možné pozorovať?
Zdielať na

Nočnú oblohu zaplnia padajúce Perzeidy. Kedy ich bude možné pozorovať?

BRATISLAVA / Meteorický roj Perzeidy zvyšuje v týchto dňoch svoju aktivitu. Roj je pozorovaný každoročne približne s rovnakou maximálnou frekvenciou 45 meteorov za hodinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Tináková.

"Roj je činný od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Šírka prúdu je približne 65 miliónov kilometrov. Centrálne vlákno je pomerne úzke, má približne desať miliónov kilometrov. Za štyri dni okolo maxima, ktoré bude v noci z 12. na 13. augusta, stretne Zem 62 percent všetkých Perzeíd," povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú podľa Svoreňa priaznivé pred maximom. V čase maxima bude Mesiac v prvej štvrti, po maxime budú lepšie podmienky na pozorovanie až po západe Mesiaca v druhej polovici noci. "Pozornosť treba upriamiť k súhvezdiu Perzea - na severovýchodnú časť oblohy. V tomto súhvezdí sa nachádza radiant roja, teda miesto na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú," dodal Svoreň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy