Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Dvesto kilometrov diaľnic je teraz zadarmo. Kde pribudli bezplatné úseky?
Zdielať na

Dvesto kilometrov diaľnic je teraz zadarmo. Kde pribudli bezplatné úseky?

BRATISLAVA / Dvesto kilometrov diaľnic na Slovensku je od dnešného dňa zadarmo. Bezplatné úseky pribudli v okolí väčších miest. Bez známky sa preveziete pri Bratislave, Nitre či Prešove. Ministerstvo dopravy chce týmto spôsobom najmä odľahčiť dopravu v centrách týchto miest, najmä pri dennom dochádzaní za prácou, či nákupmi. Zlepší to kvalitu ovzdušia a štátny rozpočet to vraj bolieť nebude.

Dostať autá z mestských ciest na diaľnice a rýchlostné cesty – to je hlavný dôvod, prečo sa rezort dopravy rozhodol rozšíriť bezplatné úseky. V hlavnom meste sa to dotkne napríklad celej diaľnice D4 od Rače až po Jarovce. Ministerstvo vyberalo mestá, ktoré majú aspoň dva zjazdy z diaľnice. "Bude sa jednať o obchvat Bratislavy, ďalej Nitry, Čadce, Prešova, Popradu a Košíc," povedal minister dopravy Slovenskej republiky Jozef Ráž.

Rozšírenie bezplatných úsekov je určené hlavne pre vodičov, ktorí si diaľničnú známku nekupujú a využívajú iba nespoplatnené cesty. "Dávame na diaľnicu ľudí, ktorí by si tú známku aj tak nikdy nekúpili. Dopad na štátny rozpočet bude takmer nula. Odhaduje sa to do 200-tisíc eur," dodal Ráž. "Ide o vozidlá do tri a pol tony, ktoré platia za diaľnice formou diaľničnej známky. Tento krok vítam, nakoľko je to pre ľudí, ktorí bývajú v daných mestách alebo v ich blízkosti a môžu tento obchvat využívať namiesto jazdy cez mesto," ozrejmil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Bez poplatku je od dnešného dňa aj takmer sedemkilometrový úsek, ktorý spája Poprad – Východ s Popradom – Západ. Prvý list smeroval na ministerstvo dopravy od primátora ešte v roku 2009 a teraz, po 15 rokoch, boli prosby konečne vyslyšané. Dobrou správou je to hlavne pre zamestnancov dvoch veľkých popradských firiem. "Samozrejme, to budú využívať hlavne ľudia, ktorí si diaľničnú známku ani nezakúpili, budú mať do svojich zamestnaní rýchlejšiu cestu," povedal primátor Popradu Anton Danko.

Poprad sme po tomto úseku obišli za štyri minúty. Prejsť za taký čas centrom mesta je nereálne. "Budem určite primárne využívať diaľnicu. Myslím, že na smery Svit a Poprad – Západ to bude oveľa rýchlejšie," uviedol vodič z Popradu Damián. Navyše, tí, čo budú jazdiť týmto diaľničným úsekom, majú ešte jeden bonus navyše. Bezplatné úseky môžu využiť aj vodiči, ktorí obchádzali tretie najväčšie slovenské mesto.

Prešov bol ešte donedávna známy tým, že ako jediné krajské mesto nemal vôbec žiadny obchvat. Teraz už má dva. Niektorí vodiči si ale doteraz pre pár kilometrov diaľnic známku odmietali kúpiť, a tak, aj keď pracovali na druhom konci mesta, cestovali v ranných kolónach cez mesto. Teraz už nemusia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy