Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
OH: Slovenská plavkyňa Potocká po skončení rozplavby skolabovala
Zdielať na

OH: Slovenská plavkyňa Potocká po skončení rozplavby skolabovala

PARÍŽ / Slovenská plavkyňa Tamara Potocká nepostúpila do semifinále na 200 m pol.pr. na olympijských hrách v Paríži. V rozplavbách obsadila 23. miesto časom 2:14,20. Po skončení rozplavby skolabovala, odniesli ju na nosidlách a museli jej poskytnúť lekársku starostlivosť, informovala o tom agentúra Reuters. Potockej nasadili na tvár dýchaciu masku, podľa mediálneho manažéra arény La Defense bola po kolapse pri vedomí.

Potocká v premiére pod piatimi kruhmi zaostala za svojím vlastným slovenským rekordom z júnových ME v Belehrade o takmer dve sekundy. V parížskom bazéne jej vyšiel štart a po úvodnom motýľkarskom úseku bola na prvej priečke. Po znakárskej päťdesiatke klesla na šiestu pozíciu a už sa jej nepodarilo posunúť vyššie. Za víťaznou Kanaďankou Summer Mcintoshovou zaostala o 4,30 s.

Potocká sa už zotavuje sa v olympijskej dedine

Slovenská plavkyňa Tamara Potocká je už po kolapse na OH v Paríži v poriadku a zotavuje sa vo svojej izbe v olympijskej dedine. Z lekárskej starostlivosti ju prepustili okolo tretej popoludní, informovali zástupcovia slovenskej výpravy.

Potocká nepostúpila do semifinále na 200 m pol.pr., keď v rozplavbách obsadila 23. miesto časom 2:14,20. Po skončení rozplavby skolabovala, odniesli ju na nosidlách a museli jej poskytnúť lekársku starostlivosť. Podľa členky slovenskej plaveckej výpravy Ivany Langeovej bol príčinou kolapsu astmatický záchvat. "Tamara Potocká je astmatička a po doplávaní dostala astmatický záchvat. Nemala pri sebe lieky proti astme, preto skolabovala. Zobrali ju do lekárskej miestnosti, kde dostávala kyslík a lieky," uviedla Langeová.

Potockej tréner si to, ale nemyslí. Tvrdí, že sa jej astmatické záchvaty nikdy takto neprejavovali. Problémom podľa neho bolo, že na prvom motýľkarskom úseku, na ktorom viedla, jednoducho prepálila tempo. "Bohužiaľ asi z dôvodu tej premotivovanosti. Tá prvá 50 bola extrémne rýchla a potom ju to stálo sily v tom konci, ale to je tá nováčikovská daň," povedal tréner Tomáš Trešl

Stav slovenskej plavkyne sa po kyslíkovej terapii a dodaní liekov výrazne zlepšil

Okolo tretej popoludní ju prepustili z lekárskej starostlivosti a je v olympijskej dedine. Podľa informácií lekárky slovenskej výpravy MUDr. Daniely Kňaze Doležalovej, ktorá sa s ňou stretla a rozprávala v poliklinike olympijskej dediny, športovkyňa preteky príliš rýchlo odštartovala a po doplávaní mala problémy s dýchaním. V Paríži už Potocká nemala štartovať v žiadnych ďalších pretekoch.

V premiére pod piatimi kruhmi zaostala za svojím vlastným slovenským rekordom z júnových ME v Belehrade o takmer dve sekundy. V parížskom bazéne jej vyšiel štart a po úvodnom motýľkarskom úseku bola na prvej priečke. Po znakárskej päťdesiatke klesla na šiestu pozíciu a už sa jej nepodarilo posunúť vyššie. Za víťaznou Kanaďankou Summer Mcintoshovou zaostala o 4,30 s.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy