Jasno
13°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Politická ropná kríza: Tankujeme lacnejšie ako pred letom?
Zdielať na

Politická ropná kríza: Tankujeme lacnejšie ako pred letom?

BRATISLAVA / Kým medzi Ukrajinou a Slovenskom naďalej pokračuje ropná kríza, v bežnom živote sa to zatiaľ nijako neodráža. Politické vyjadrenia tak okrem analytikov chladia aj číselníky na stojanoch po natankovaní. Tankujeme paradoxne lacnejšie ako pred letom. Veľkého svetového ropného biznisu, ktorý je pri cenách pohonných hmôt smerodajný, sa totiž naša lokálna kríza nijako nedotýka.

Ropná kríza

​Oheň nešľahá len z horákov Slovnaftu, ale aj z vyjadrení politikov pri ropnej kríze. Na sťažnosť Maďarska a Slovenska už odpovedal listom Brusel. "Naliehavé konzultácie sa nezdajú byť opodstatnené, pretože v súčasnosti neexistujú známky bezprostrednej hrozby pre zabezpečenie dodávok," vydala svoje stanovisko Európska komisia.

Energetická bezpečnosť

Na list Európskej komisie už odpovedalo naše ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého je vec vážna a je ohrozená aj energetická bezpečnosť Slovenska. K názoru Bruselu sa pridávajú aj analytici. Politická ropná kríza zatiaľ nepáli ani peňaženky motoristov. Počas vrcholnej letnej sezóny sú naopak najviac vysmiati za posledné tri roky. "Ceny na čerpacích staniciach nám postupne klesajú, dokonca dosahujú niekoľkotýždňové minimá," povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Na trhoch ropa zlacnela

"Ceny klesali, napriek tomu, že situácia sa mohla javiť zložitá, pretože tak sa vyvíjali ceny na veľkoobchodných trhoch," informoval šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár. Na trhoch ropa za posledný mesiac zlacnela približne o desať percent. Dôvod je jednoduchý - čierneho zlata je momentálne veľa. "Je to spôsobené tým, že globálne oživenie je veľmi slabé, najmä v Číne," dodal Horňák.

Unijná výnimka

Keby k obnoveniu ropy od Lukoilu naozaj nedošlo a keby sa tento zdroj nepodarilo plnohodnotne Slovnaftu nahradiť napríklad cez ropovod Adria. Tak by Slovensko stále malo zásoby na tri mesiace, čo by bolo minimálne do konca októbra. V decembri sa pritom Slovensko musí od ruskej ropy aj tak odrezať, končí mu totiž unijná výnimka od Bruselu. Motoristi sú v každom prípade minimálne do konca letnej sezóny v pohode.

Spotrebné dane

"Odhliadnuc od toho, čo sa deje u nás, o cene rozhoduje to, čo sa deje na veľkých trhoch s ropou," dodal Potočár. O čom napríklad rozhodujeme my, sú spotrebné dane. Tie sú u nás vyššie ako v okolitých štátoch. To by tiež mohlo prispieť k nižším cenám na čerpačkách. K tomuto kroku však vláda Roberta Fica nikdy neprikročila a teraz, keď je rozpočet prázdny ako ropovod Družba, už určite nie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy