Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Slovensko držia nad vodou automobilky. Odborníci na to už dlhodobo upozorňujú
Zdielať na

Slovensko držia nad vodou automobilky. Odborníci na to už dlhodobo upozorňujú

BRATISLAVA / Slovensko je považované za veľmoc automobiliek. Práve tento sektor a naviazané odvetvia tvoria akúsi opornú chrbticu nášho hospodárstva. Odborníci však už dlhodobo upozorňujú, že nie je dobré vsádzať len na túto jednu kartu.

Predbehli nás aj Poliaci, povedal Hajko

Príklad z júna - vláda odsúhlasila investičnú pomoc 214 miliónov eur pre konzorcium, ktoré v Šuranoch postaví fabriku na výrobu batérií do elektromobilov. "Konzorcium preinvestuje na Slovensku 1 miliardu 233 miliónov eur," uviedla Denisa Saková (Hlas-SD), ministerka hospodárstva. Samozrejme, mnoho ľudí nájde prácu a pomôže to aj regiónu. Dlhodobo však zaznievajú aj názory, že prílišné orientovanie sa na automobilový sektor konzervuje celý štát v pozícii akejsi montovne z nízkymi platmi.

"Ak budeme na Slovensku v prvom rade montovať nejaké výrobky, nemôžeme očakávať, že tu budú vyššie mzdy. Keď sa pozrieme napríklad na Poľsko, tak nás dávno predbehli práve preto, že diverzifikujú a orientujú sa aj na výskum a vývoj," upozornil poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH). V širších súvislostiach si však treba uvedomiť aj to, že už v súčasnosti zamestnávatelia nedokážu nájsť pracovníkov na vyše 80-tisíc voľných pozícií.

Nedostatok pracovnej sily ovplyvní ekonomiku

"Nedostatok pracovnej sily bude zásadným spôsobom ovplyvňovať ekonomiku, pretože chýba vo všetkých odvetviach národného hospodárstva, nielen tie vysokokvalifikované pozície," povedal viceprezident republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. Aby toho nebolo málo, zhruba tretina ľudí na Slovensku pracuje v odbore, ktorí nevyštudovali. No a s tým súvisia aj náklady na rôzne rekvalifikácie.

"Súčasná sieť stredných škôl, ich nastavenie a spôsob fungovania, nedokáže zabezpečiť budúce nároky na kvalitu, štruktúru a kompetencie pracovnej sily," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Kamil Šaško (Hlas-SD). Dôležitý je aj celosvetový trend a v tom Európa v inováciách zaostáva. "Európa reguluje, ako základný svoj nástroj, Čína kopíruje, Amerika inovuje," myslí si viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy