Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Bezpečnostný analytik varuje: Incident s atrapou zbrane mohol skončiť tragicky
Zdielať na

Bezpečnostný analytik varuje: Incident s atrapou zbrane mohol skončiť tragicky

SLOVENSKO / Incident na stropkovskom jarmoku, keď mladík mal manipulovať s atrapou zbrane práve vtedy, keď tadiaľ prechádzal minister vnútra, podľa bezpečnostného analytika preverila ochranku ale bojí sa, že podobných incidentov môže pribúdať. Bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov varuje ľudí, aby neskúšali preverovať, či je ochranka v strehu. Aj atrapa zbrane sa môže v danej chvíli javiť ako skutočná. Navyše môžu nastať situácie, kedy to v danej chvíli nikto preverovať nebude.

Mladý muž manipuloval so zbraňou. Uprostred jarmoku a navyše v čase, keď sa v priestore nachádzal minister vnútra. Blesková reakcia ochrankára, ktorý spacifikoval podozrivú osobu sa udiala tak rýchlo, že sa o tom minister vnútra dozvedel až neskôr. Bezpečnostný analytik upozorňuje na to, že to zo strany mladého muža bolo nerozvážne. A, že to mohlo skončiť aj tragédiou.

Aj keď sa v tomto prípade potvrdilo, že ide o atrapu. Zbraň v rukách človeka sa môže javiť ako skutočná. A podľa toho môže prísť aj reakcia ozbrojenej ochranky"Aj medzi tými ochrancami sú ľudia, ktorí sú dynamickejší, ktorí sú viac impulzívnejší, teraz sú vybičované tie všetky vášne," uviedol bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Minister vnútra pokračoval normálne vo svojom programe a zúčastnil sa aj priateľského futbalového zápasu, keď sa jeho spolustraníci vo futbalových dresoch postavili proti miestnemu mužstvu v Sečovskej Polianke. Po jarmoku v Stropkove si aj vo vranovskom okrese pozrel aj diela regionálnych výrobcov.

"Viete, vždy človek k sebe pristupuje trošku ináč, ak by sa to stalo inému politikovi bol by som kritický, tak ako som bol kritický pri incidente, ktorý sa udial pred obydlím pána prezidenta, kedy dieťaťu bolo umožnené otcom zahrávať sa s atrapou pištole a je jedno, či je to atrapa alebo skutočná zbraň," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Bezpečnostný analytik varuje ľudí pred neuváženým konaním

Po množiacich sa incidentoch, neodporúča nikomu aby skúšal, či je ochranka dobre pripravená. "Samozrejme by som neodporúčal, aby niekto skúšal, či je ochranka v strehu, alebo nie, lebo sa skutočne môže stať skutočne tragédia. A ešte hlavne na takom priestranstve, kde sú ľudia," pokračoval analytik.

"Aj dnes sú tu príslušníci policajného zboru aj príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov a tí sú pripravení konať, takže ja by som bol veľmi nerád aby sa niekomu v budúcnosti niečo stalo," zakončil Eštok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy