Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ceny pšenice neovplyvnia pečivo. Rozdiel oproti minulému roku je zanedbateľný
Zdielať na

Ceny pšenice neovplyvnia pečivo. Rozdiel oproti minulému roku je zanedbateľný

BRATISLAVA / Odborníci už vyhodnocujú aktuálnu žatvu, ktorá sa dostala do záverečnej fázy. Farmárov tento rok potrápilo počasie - najmä horúčavy, prudké dažde i krupobitia. Aktuálne ceny chlebového obilia však tvoria iba časť konečnej ceny, za ktorú si kupujeme výrobky v predajniach.

​Hoci žatva u nás i vo svete sa ešte neskončila, základné závery už možno povedať. Slovensko je aj v nepriaznivom roku sebestačné a pšenicu môže aj vyvážať.

"Aktuálne ceny pšenice, ktoré sú na trhu, nám neovplyvnia cenu pekárenských výrobkov, pretože ten rozdiel oproti minulému roku je veľmi zanedbateľný," informoval Jozef Rebro, predseda Slovenského zväzu olejninárov.

Pri úrode sa posudzuje nielen množstvo, ale aj kvalita. Minulý rok bol nedostatok potravinárskej pšenice najvyššej akosti a naši ju museli nakupovať v Maďarsku i v Česku.

"Mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov majú záujem nakupovať výhradne slovenskú pšenicu. Veríme preto, že aj naši poľnohospodári budú mať záujem o tvorbu pridanej hodnoty na Slovensku a domáce mlyny budú mať dostatok relevantných ponúk," ozrejmil generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov.

Vplyv cien energií

Treba si však uvedomiť, že na cenu výrobkov na pultoch vplývajú aj ceny energií, cena práce vrátane nočných príplatkov, doprava, obaly, či inflácia. "Podiel ceny pšenice na finálnej cene rožku alebo chlebe je 10 až 15 percent," ozrejmil Marián Uhrík, člen predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností.

Aký je dlhodobý trend?

Okrem iných faktorov, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľské správanie sa, je aj ponuka domácich a zahraničných potravín. Aj aktuálny prieskum potravinárskej komory potvrdil dlhodobý trend

"Podiel slovenských potravín na pultoch slovenských obchodov predstavuje 41,2 percenta. To znamená, že z piatich potravín na pulte sú tri zahraničné, dovážané a dve sú slovenské," uviedol Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.

Niektorí politici pred voľbami ľuďom sľubovali aj zníženie cien potravín. Či sa to naozaj deje, to zrejme najlepšie posúdi každý sám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy