Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Trenčín plánuje generálnu opravu "začarovaného" podchodu
Zdielať na

Trenčín plánuje generálnu opravu "začarovaného" podchodu

TRENČÍN / Mesto Trenčín už niekoľko rokov rieši zlý stav železničného podchodu. Má pritom iba sedem rokov. Časť, ktorú vlastní však už opravovali niekoľkokrát a vyzerá to tak, že problémy neprestali. Práve naopak. Je v takom stave, že budúci rok plánujú jeho generálnu rekonštrukciu.

"Najskôr sa ľuďom šmýkalo, padali tam, potom začal opadávať obklad," priblížila hovorkyňa MsÚ Trenčín Erika Ságová. Podchod dostal od trenčanov prívlastok začarovaný. Sú s ním problémy od samého začiatku. Postavili ho pred siedmymi rokmi. Počas prvej zimy tu skončili na zemi desiatky ľudí. Dôvodom bola šmykľavá dlažba. "Zhotoviteľ použil dlažbu, ktorá mala protišmykový certifikát, ale v skutočnosti sa na nej šmýkalo, takže sme tam aplikovali aspoň protišmykový náter," priblížila Ságová.

Obklad podchodu bol navyše už na prvý pohľad krivý a tak ho museli odstrániť a nalepiť druhý. "Prišla zima 2020-2021 a vtedy sa začali jednotlivé dlaždice vydúvať, opadávať a bolo to dosť teda vypuklý problém. Za 15-tisíc sme urobili opravu," osvetlila Ságová.

Firma ktorá podchod stavala totiž ich žiadosť o nápravu neakceptovala. Medzičasom sa stal podchod majetkom mesta. V čase, keď ho preberali bolo všetko v poriadku. O pár mesiacov začal obklad opadávať znovu. "Dlaždice z ďalšej časti podchodu začali postupne opadávať," pokračovala Ságová."Pravdepodobne bude poškodená izolácia proti vlhkosti a tlakovej vide, bude potrebná celková rekonštrukcia a to si vyžaduje väčšie finančné prostriedky," uviedol majiteľ stavebnej firmy Marián Buchel. Mestu nezostáva nič iné ako celý podchod opäť zrekonštruovať.

Ľudia kritizujú nielen podchod, ale aj budovu železničnej stanice

"Trenčianska stanica je celkovo, celkovo, katastrofa," povedal jeden z obyvateľov.

Trenčín sa v roku 2026 stane európskym hlavným mestom kultúry. Práve tadiaľto bude prichádzať množstvo turistov. Počas minuloročného rokovania vlády v Trenčíne dostalo mesto prísľub, že o dva roky bude stanica ako nová. "Schválila sa do uznesenia vlády rekonštrukciu železničnej stanice a veríme tomu, že do začiatku alebo polovice roka 2026 by mohla byť zrekonštruovaná," informoval primátor mesta Richard Rybníček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy