Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Spôsob odvolania je urážkou mňa i celej SNG, povedala bývalá šéfka Alexandra Kusá
Zdielať na

Spôsob odvolania je urážkou mňa i celej SNG, povedala bývalá šéfka Alexandra Kusá

BRATISLAVA / Vo vedení Slovenskej národnej galérie (SNG) skončila Alexandra Kusá. Z postu generálnej riaditeľky ju odvolali k strede (7.8.). Vedením galérie je poverený Anton Bittner.

Kusá pracuje v SNG od roku 2000. Na čele galérie pôsobila od roku 2010.

Dôvodom odvolania A. Kusej z čela SNG je neefektívne riadenie, tvrdí Ministerstvo kultúry

Ministerstvo kultúry (MK) SR pristúpilo k odvolaniu Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) pre jej neefektívne riadenie. Namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov. Vyčíta jej tiež hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG. 

"Rezort považuje za neakceptovateľný postup generálnej riaditeľky pri rekonštrukcii budovy SNG, pri ktorej došlo k viacerým manažérskym zlyhaniam," uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Bačinská. Naznačuje v tejto súvislosti aj konflikt záujmov, vzhľadom na to, že dnes už bývalá riaditeľka je blízkou rodinnou príslušníčkou konateľa a spoločníka pôvodného zhotoviteľa projektu na rekonštrukciu SNG. Ministerstvo chce tiež preveriť dodatky, ktoré sa podpisovali k zmluve o dielo.

Rezort poukazuje aj na financovanie a prezentáciu slovenskej kultúry na podujatiach, ktoré organizuje SNG doma aj v zahraničí. Nehospodárnosť s verejnými prostriedkami vidí napríklad v prípade prestížneho Bienále v Benátkach, na ktorý vyčlenil rezort kultúry 300.000 eur, prezentácia však podľa rezortu nebola vhodná. Terčom kritiky rezortu je tiež využitie priestorov SNG a "zvláštnosť" odborných rozhodnutí pri organizácii výstav. "Generálna riaditeľka zároveň dlhodobo ignoruje celú škálu umelcov zo Slovenska a ich diela v SNG nevystavuje," tlmočila názor rezortu hovorkyňa. Odvolaná riaditeľka Alexandra Kusá sa chce k okolnostiam svojho odvolania vyjadriť v stredu popoludní.

Vedením galérie poverilo MK krízového manažéra Antona Bittnera

"Do SNG prichádza s viac než tridsaťročnými skúsenosťami s riadením a transformáciou organizácií. Je uznávaným krízovým manažérom a odborníkom na stabilizáciu organizácií a ich rozvoj," argumentuje ministerstvo.

Samotný Bittner si za svoje priority stanovil stabilizáciu inštitúcie a vytvorenie pevných základov pre ďalší rozvoj. "Verím, že s podporou tímu odborníkov dokážeme zabezpečiť stabilitu a zároveň priniesť nové iniciatívy, ktoré posunú SNG na vyššiu úroveň," uviedol. Má tiež ambíciu zvýšiť efektivitu vnútorných procesov a posilniť pozíciu SNG v domácom i medzinárodnom kontexte.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v utorok (6. 8.) odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku. Na stredajšej tlačovej konferencii predstavitelia strany SaS uviedli, že sa chystá odvolať aj šéfku SNG a rovnako i generálneho riaditeľa SNM Branislava Panisa. Komunikačné oddelenie SNM pre TASR uviedlo, že Panis je na dovolenke v zahraničí a informáciami týkajúcimi sa odvolania nedisponuje.

Spôsob odvolania je urážkou mňa i celej SNG

Spôsob odvolania i argumenty, ktoré pri odvolaní Ministerstvo kultúry (MK) SR použilo, sú urážkou nielen odvolanej osoby, ale celej inštitúcie. V reakcii na svoje odvolanie to v stredu popoludní vyhlásila bývalá šéfka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá.

"To, čo prezentovalo ministerstvo v dôvodoch odvolania napáda a uráža nielen mňa, ale aj všetkých, ktorí sa snažili a snažia posúvať SNG dopredu," uviedla Kusá smerom k vedeniu ministerstva. Kusá priznala, že si s vedením rezortu vysvetľovala prezentáciu na Bienále v Benátkach, neevidovala však priame napätie medzi ministerstvom a galériou. "Pani ministerka napríklad minulý týždeň navštívila naše pracovisko v Strážkach, podľa informácií, ktoré mám, to stretnutie bolo korektné," uviedla.

Po utorkovom odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku však bola pripravená na to, že ministerka odvolá aj ju. K oznámeniu prišlo v stredu ráno, keď ju kontaktovali v SNG pracovníci MK. "Prišli mi poďakovať, priniesli mi aj kyticu," uviedla. V galérii zatiaľ ostáva pracovať ako kurátorka. "Uvidíme, ako sa k tomu postaví krízový manažér, ktorý má poverenie viesť galériu," poznamenala. Osobne sa s ním nepozná.

Podporu odvolanej riaditeľke vyjadrilo Slovenské národné divadlo (SND)

Na rozdiel od vyjadrení rezortu o manažérskych zlyhaniach Kusej na poste SNG upozorňujú, že Kusá dosiahla na poste generálnej riaditeľky SNG nespochybniteľné manažérske a odborné výsledky, za ktoré bola mnohonásobne ocenená. Odvolanie Kusej dáva SND do kontextu aj s utorkovým (6. 8.) odvolaním šéfa SND Mateja Drličku a informáciami, že sa chystá odvolanie i generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Branislava Panisa. "Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak, ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova," dodáva SND.

Odchod Kusej ľutuje aj šéf SNM. "Má za sebou výborné výsledky, veľa úspešných výstav a oceňovaných odborných publikácií," zhodnotil jej pôsobenie. "Táto situácia nie je dobrá. Zanechávaš však životaschopnú inštitúciu. A to je na Slovensku tá najlepšia vizitka," uviedol Panis smerom k odvolanej riaditeľke.

"Dávame voľný vstup do našich priestorov, keďže ich vraj neefektívne využívame. Budeme radi, keď sa prídete pozrieť a podporíte nás aj svojou návštevnosťou, pretože my to nerobíme pre seba," povedala na tlačovej besede SNG v stredu (7.8.) Alexandra Kusá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy