Polojasno
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
VIDEO: Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili na slobodu
Zdielať na

VIDEO: Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili na slobodu

DUBNICA NAD VÁHOM / Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je na slobode. Vo väznici v Dubnici nad Váhom si odpykával osemročný trest odňatia slobody za korupciu a vyzradenie utajovaných skutočností. Minister spravodlivosti podal v jeho prospech dovolanie na najvyšší súd.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan kováčik je po viac ako dvoch rokoch na slobode. Jeho prepustenie z ústavu na výkon trestu v Dubnici nad Váhom žiadal sám minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Kováčik vyšiel spoza väzenských múrov približne o tretej poobede. Po krátkom vyjadrení nastúpil do auta a odišiel.

"Tak ako v marci 2022, tak aj teraz chcem v prvom rade poďakovať všetkým príslušníkom zboru väzenskej a justičnej stráže, najmä príslušníkom v Dubnici a najmä mojim šéfom vedúcim v sklade. Sú to všetko ľudia profesionáli na svojom mieste a s ľudským prístupom. Im patrí moja veľká vďaka," povedal Kováčik.

"Čo sa týka prepustenia, mám málo informácií, tak k tým sa vyjadrím až potom neskôr," dodal.

Prepustenie Dušana Kováčika:

​Kováčik je obvinený z viacerých trestných činov, medzi ktorými figuruje korupcia ale je aj jedným zo štyroch obvinených v kauze týkajucej sa mafiánskej skupiny Takáčovcov. Bývalý špeciálny prokurátor si od roku 2022 odpykával trest za korupciu. Bývalému špeciálnemu prokurátorovi pomohlo, že minister spravodlivosti Boris Susko podal v jeho prospech dovolanie na Najvyšší súd. Tým získal právomoc prerušiť Kováčikovi výkon trestu, kým Najvyšší súd o dovolaní rozhodne.

"Malo by to byť z dôvodu podania dovolania zo strany ministra spravodlivosti, ktorý zároveň má zákonom zverenú právomoc rozhodnúť o prerušení výkonu trestu odňatia slobody do času, kým bude rozhodnuté o podanom dovolaní," uviedol obhajca Dušana Kováčika Erik Magál.

"Vnímam to ako absolútne zákonný postup, pretože aj v tej žiadosti ministrovi spravodlivosti sme ozrejmili viacero zásadných, mimoriadne zásadných vád konaní, ktoré nemajú podľa môjho názoru veľmi obdobu," ozrejmil.

Celé vyjadrenie obhajcu Erika Magála si môžete pozrieť vo videu:

Dušan Kováčik nemá nariadený žiadny monitorovaví náramok. Do rozhodnutia najvyššieho súdu o mimoriadnom dovolaní tak zostáva na slobode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy