Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Dovolanie v prípade Kováčika podal minister spravodlivosti Susko
Zdielať na

Dovolanie v prípade Kováčika podal minister spravodlivosti Susko

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň nariadil prerušenie výkonu trestu odňatia slobody do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) o dovolaní. Minister o tom informoval vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Minister podal dovolanie na základe podnetu obhajcu, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený. "Som presvedčený, že v prípade Dušana Kováčika pri zisťovaní skutkového stavu boli závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci," podotkol minister.

Právoplatné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z mája 2022 vychádza podľa Suska zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie.

Podľa ministra ide o štandardný inštitút

"Dovolanie, ako aj prerušenie či odloženie výkonu rozhodnutia sú štandardné inštitúty nášho právneho systému, ktoré ministrovi priznáva právny poriadok dlhé roky," podotkol Susko s tým, že Kováčikovi chce zabezpečiť jeho právo na spravodlivý súdny proces.

Najvyšší súd SR v máji 2022 právoplatne odsúdil Kováčika na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

„Minister spravodlivosti Slovenskej republiky podal dňa 7. 8. 2024 dovolanie v trestnej veci odsúdeného JUDr. D. K., PhD. Reagoval tak na doručený podnet obhajcu, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený. A to z dôvodu uvedeného v § 371 ods. 3 Trestného poriadku. Podľa jeho názoru boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie.

Minister spravodlivosti súčasne s podaním dovolania rozhodol o prerušení výkonu rozsudku Najvyššieho súdu SR a to až do rozhodnutia o dovolaní podľa § 380 ods. 4 Trestného poriadku. Dovolanie ako aj  prerušenie, či odloženie výkonu rozhodnutia sú štandardné inštitúty nášho právneho poriadku, ktoré sa opakovane využívajú v doterajšej rozhodovacej činnosti rezortu spravodlivosti,uviedla hovorkyňa ministerstva Barbora Škulová.

Podľa premiéra rozhodol Susko zákonne a spravodlivo

Rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia sú spravodlivé a zákonné. Vyhlásil to na sociálnej sieti premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predstavitelia Smeru-SD podľa Fica konzistentne označujú Kováčikov prípad za učebnicový príklad "zmanipulovaného monsterprocesu". Jeho cieľom bolo podľa premiéra odstaviť Kováčika a "vydláždiť cestu politickému nominantovi Igora Matoviča Danielovi Lipšicovi".

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie. "Vládna koalícia nebude pri náprave krívd z rokov 2020 až 2023 postupovať vykopávaním dverí, falšovaním dôkazov, preparáciou udavačov a nezákonnými obvineniami a väzbou, čo bolo typické pre vlády z týchto rokov," skonštatoval predseda vlády. Sľubuje, že vládna koalícia bude dôrazná, ale v súlade so zákonom a spravodlivosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy