Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nádej pre Palčekov: Liek Voxzogo môže byť čoskoro hradený poisťovňami
Zdielať na

Nádej pre Palčekov: Liek Voxzogo môže byť čoskoro hradený poisťovňami

BRATISLAVA / Svitá Palčekom na nádej? Kategorizačný zoznam liekov uhrádzaný zdravotnými poisťovňami by sa už čoskoro mal rozšíriť, a to o liek Voxzogo. Ide o liek, ktorý má pomôcť deťom s ochorením achondroplázia. Diagnóza postihuje najmä ich rast, no nesie so sebou aj radu pridružených komplikácii. Liek je na trhu už dlhšie, no náklady naň sa pohybujú v stovkách tisíc eur. Teraz však môže prísť zmena.

Podľa zdravotnej analytičky Jany Ježíkovej je podanie žiadostí prvým krokom, je to tá prvá nádej pre pacientov, že sa liek bude uhrádzať. Lehota na rozhodnutie o zaradení lieku do zoznamu sa môže pohybovať v rozmedzí niekoľkých mesiacov až rokov. "Zákon ustanovuje len maximálnu, dokedy by malo ministerstvo rozhodnúť, a to je 6 mesiacov, avšak tá lehota sa môže prerušovať, ak žiadosť nebola úplná," hovorí Ježíková. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolíinková podotkla, že v nasledujúcich týždňoch budú prebiehať rokovania o podmienkach úhrady. "Veríme, že liek čoskoro na Slovensku pomôže pacientom zlepšiť ich každodenný život," uviedla Dolinková. 

V celom procese zohrá veľkú rolu aj rozhodnutie kategorizačnej komisie, ktorej súčasťou sú aj zástupcovia všetkých troch zdravotných poisťovní na Slovensku. Boj za liek pre Palčekov však trvá už viac ako tri roky a rodičia boli nútení obrátiť sa aj na súdy.

Otázne je ale, kedy bude liek, ktorý je jediná nádej pre Palčekov, schválený a bežne podávaný pacientom. Čas v ich prípade hrá dôležitú rolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy