Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Teroristické útoky na koncertoch nie sú rarita. Ako sa pripravujú bezpečnostné zložky na Slovensku?
Zdielať na

Teroristické útoky na koncertoch nie sú rarita. Ako sa pripravujú bezpečnostné zložky na Slovensku?

VIEDEŇ / Hrozby teroristických útokov na koncertoch v ostatných rokoch nie sú ojedinelé. Aj pred siedmimi rokmi hrozil útok na koncerte v Holandsku a tak ho zrušili. Lenže medzitým sa vo svete hrozby aj naplnili. Tajné služby ich nezachytili.

TV JOJ

​Paríž, Manchester, Las Vegas, Moskva, ale aj útok Hamasu na festival v Izraeli. V budove tanečnej školy v meste Southport, v Anglicku zas 17-ročný mladík dobodal 3 malé deti, ktoré sa zúčastnili na tanečnom podujatí inšpirovanom speváčkou Taylor Swift. Zabávajúcich sa návštevníkov napadli teroristi s jediným cieľom, zabiť čo najviac ľudí a čo najviac šokovať svet. 

Bol plánovaný útok aj na Slovensku 

Zabávajúcich sa návštevníkov napadli teroristi s jediným cieľom. Zabiť čo najviac ľudí a čo najviac šokovať svet. Podľa vyjadrenia polície, naše bezpečnostné zložky aktuálne nedisponujú informáciami o konkrétnych hrozbách, ale že sa objavujú aj na Slovensku sa potvrdilo len nedávno. "Sa v Bratislave konal Pride a tam aj polícia aj zverejnila polícia časť informácií, ktorými disponovala a tam sa hovorilo zo zahraničia, že je plánovaný útok," uviedol bezpečnostný expert Martin Královič. 

Policajné a spravodajské zložky pri akýchkoľvek operatívnych informáciách o hrozbách posilňujú opatrenia, komunikujú s organizátorom. K rušeniu koncertu dochádza ak hrozba pretrváva, a to nielen na mieste konania. "To sú hodiny čakania pred vstupom, pohyb po námestiach, uliciach, železničných staniciach. To sú miesta veľkej koncentrácie fanúšikov," dodal Kralovič. 

Ako sa pripravujú bezpečnostné zložky na Lovestream?

V bratislavských Vajnoroch sa pred vyše dvoma týždňami konal najväčší festival na Slovensku v histórii. Na AC/DC prišlo 100-tisíc ľudí a na týchto miestach sa čoskoro bude konať aj festival Lovestream.

Šéf bezpečnosti tohto koncertu, ale aj blížiaceho sa Lovestreamu hovorí, že informácie o možných rizikách prišli už pred AC/DC. Bezpečnostné zložky však priamo o teroristickej hrozbe nehovorili. "Máme prípravu proti aktívnemu strelcovi, máme cvičenia, máme s políciou dohodnuté krízové pravidlá. Bližšie k tomu nič povedať nemôžem, ide o štandardné proces," opísal Martin Beck, bezpečnostný manažér. Podľa šéfov bezpečnosti pre slovenské festivaly nie je najväčšia hrozba terorizmus, ale čoraz viac nevyspytateľné počasie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy