Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Ako je na tom bezpečnosť v Európe a na Slovensku po zrušenom koncerte Taylor Swift?
Zdielať na

Ako je na tom bezpečnosť v Európe a na Slovensku po zrušenom koncerte Taylor Swift?

VIEDEŇ / Útočníci, ktorí sa chystali zabíjať na koncerte Taylor Swift, boli napojení na islamský štát. Čo spomínaná hrozba znamená pre bezpečnosť v Európe a pre Slovensko? Odpovedal v Ranných novinách bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Podľa posledných informácií u toho 17-ročného mladíka našli v dome propagačné materiály al-Káida a Islamský štát. Toho devätnásťročného už hľadala polícia. Ako sa to vôbec dá odhaliť? Akým spôsobom sa to robí?

Je tam veľmi silný predpoklad, že netaja sa tým ani bezpečnostné úrady v Rakúsku, že tip na túto mini skupinu prišiel od partnerských spravodajských zložiek. To znamená, že došlo zrejme k záchytu internetovej komunikácie. Teda možno sa domnievali, že komunikujú diskrétne na rôznych utajených platformách a tak rôznymi kombináciami spravodajských technológií sa podarilo túto komunikáciu odchytiť, dať tip rakúskym bezpečnostným orgánom a tie už potom veľmi rýchlo zakročili v tej záverečnej fáze. Napriek tomu, že chytili túto malú skupinu, ktorá sa naozaj hodlala naplniť svoje ciele, tak to zrušenie tých koncertov malo zmysel preto, lebo je relatívne bežnou praxou, že sa paralelne chystajú dve alebo tri takéto skupiny. Dokonca sa uvažuje aj o tom, že niektoré tie teroristické bunky, ktoré podporujú týchto mladých mužov v radikalizácii, niekedy doslova predhodia tým bezpečnostným zložkám jednu skupinu a pokiaľ oni zamestnávajú ich pozornosť, tak môže zaútočiť aj tá druhá skupina. Preto je aj dôležité, že organizátori, aj bezpečnostné zložky sa postavili k tomu zrušeniu koncertov takým pozitívnym spôsobom.

Čo aktuálne vieme o tých podozrivých chlapcoch? Jeden z nich sa zamestnal priamo na štadióne a zatkli ho presne predvčerom priamo na štadióne popri tom, ako údajne pracoval. Podarilo sa mu infiltrovať až veľmi ďaleko, čo vyznieva oveľa desivejšie.

Veľmi často dochádza k záchytu rôznych radikalizačných tendencií v tej veľkej komunite, predovšetkým vo Viedni, ktorá má desiatky tisíc ľudí podobnej etnicity alebo vierovyznania. Tým nechcem povedať samozrejme, že sú všetci nebezpeční alebo niečo podobné, ale pokiaľ sa z takto veľkej homogénnej skupiny vynorí promile, stačia dvaja traja, tak to predstavuje bezpečnostný problém. Tá rodina budila pozornosť svojou uzavretosť, cťou a minimálnym kontaktom so susedmi vzhľadom na to, že boli inak kultúrne orientovaní a tým pádom bol ten mladý muž odkázaný na internetovú komunikáciu a to bolo veľmi zraniteľné miesto. Samozrejme, potom až taký problém pre bezpečnostné zložky nebol dohľadať tie ďalšie kontakty.

Je možné, že polícia sleduje aj ďalších nejakých ľudí, o ktorých ešte nevieme?

Polícia vyhlásila, že už nehľadá žiadne ďalšie osoby, takže s vysokou mierou pravdepodobnosti možno povedať, že hľadá. Nedokážem si predstaviť, že by sa uspokojili s tým, čo našli a že by nehľadali ďalej. Ale samozrejme nemajú záujem zbytočne upozorniť potenciálnych ďalších útočníkov, ktorí sa môžu v tom priestore nachádzať. To sledovanie tam prebieha kontinuálne. Bolo aj predtým, bude aj potom, pretože rizikové skupiny tohto typu samozrejme musí rakúska bezpečnostná scéna monitorovať neustále preto, lebo skôr alebo neskôr sa tam znovu vynorí malé a teda nebezpečné percento osôb, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo.

Ozvali sa kritické hlasy aj v Rakúsku, že ako je možné, že sa na to neprišlo skôr, ale na poslednú chvíľu a aj vzhľadom na to, že Spojené štáty americké boli údajne tie, ktoré poslali tip na týchto možných páchateľov.

Vo svete je niekoľko mocností, ktoré dokážu monitorovať internetovú, telefonickú a ďalšiu elektronickú prevádzku. Nie je to v silách každej konkrétnej krajiny. Veľmi dôležitá je spravodajská spolupráca práve týchto silných hráčov. Treba aj tiež povedať, že neradi zdieľajú samozrejme svoje poznatky. Tu sa zišlo niekoľko pozitívnych okolností. Išlo o americkú občianku a že išlo o vysoké riziko aj pre amerických občanov. Zhruba 20 % návštevníkov pochádzalo zo Spojených štátov, čiže bolo v záujme aj Spojených štátov amerických, aby v tomto prípade zdieľali takéto informácie s partnerskou službou. Problémy v rakúskych tajných službách sú známe. Tam došlo dokonca k zlikvidovaniu predchádzajúcej služby a k ďalším problémom, takže je otázka, či by si sami bez pomoci zahraničia dokázali pomôcť.

Čo to urobí s bezpečnosťou, keď traja mladíci dokážu odstaviť podujatie pre 200-tisíc ľudí? Zmení sa niečo v rámci bezpečnosti v Európe alebo aj na Slovensku?

To je práve ten falošný pocit, že došlo teda k zabráneniu k nejakým škodám. Áno, došlo s veľkou pravdepodobnosťou k zabráneniu útoku na životy niekoľkých osôb, možno niekoľkých desiatok osôb, ale už dnes možno hovoriť o tom, že boli spôsobené enormné hospodárske škody aj spoločenské škody. Koniec koncov aj to, že sa teraz o tom rozprávame znamená, že ten efekt, to znamená pritiahnuť pozornosť na svoju agendu, na agendu Islamského štátu, respektíve nasledovníkov organizácie sa podarilo. Takže hoci nedošlo priamo k útoku na život, ale útok na spoločenský život Viedne, Rakúska a v podstate aj okolitých štátov nastal. Koniec koncov, aj mnoho Slovákov sa chystalo na koncert.

Redaktor TV JOJ Michael Grežďo sledoval situáciu priamo vo Viedni po zrušenom koncerte Taylor Swift. Rozhovor v Ranných novinách si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy