Jasno
23°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Nákupy na internete sú lákadlom pre podvodníkov. Ako môžete minimalizovať riziko?
Zdielať na

Nákupy na internete sú lákadlom pre podvodníkov. Ako môžete minimalizovať riziko?

BRATISLAVA / Nákupy na internete sú ako na hojdačke. Po covidovom boome a následnom prudkom poklese, začínajú e-shopy opäť prosperovať. Ročne cez ne iba na Slovensku pretečú stovky miliónov eur, čo je veľké lákadlo aj pre mnohých podvodníkov a hackerov. Pri každom obchode preto treba mať oči na stopkách.

Pre jedných sú strašiak a pre iných zasa komfort na nezaplatenie. Cez e-shopy dnes už kúpime takmer všetko, od klincov až po masáž nôh. Nie vždy sa však úspora času cez online nákup zákazníkom oplatí.

Počet podvodníkov rastie

Aj v tejto oblasti totiž pribúdajú podvodníci, ktorí sa chcú dostať k našim peniazom a neraz sa im to aj podarí. Počet transakcií na vzorke 650 slovenských e-shopov opäť rastie. "Prvý kvartál boli čísla cca 2,7 % nárast oproti minulému roku a druhý kvartál to už bolo 4,77 %," ozrejmila Jana Zajícová, špecialistka na e-shopy zo značky CREATIVE sites.

Namiesto opatrnosti je však obľúbenou vlastnosťou Slovákov najmä intuitívnosť hraničiaca až s hazardom. "Slováci ročne prestávkujú – to znamená, že sa chcú dostať k rýchlym peniazom – ročne cez 24 miliárd eur a z toho prehrajú viac ako 1,3 miliardy, čo je rozpočet strednej veľkého ministerstva na Slovensku," vysvetlil riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Ako minimalizovať riziko?

V prvom rade si treba dávať pozor na kontaktné informácie a pozrieť sa odkiaľ spoločnosť pochádza, prípadne si ju overiť na Finstate. "Ak je spoločnosť zo zahraničia alebo z daňového raja, akým sú Seychely, tak bola by som veľmi opatrná, pretože tam je potom nejaká právna vymožiteľnosť veľmi nízka až žiadna," hovorí Zajícová.

Taktiež si treba preveriť, komu poskytujeme údaje z našej kreditnej karty a pred zaplatením si naštudovať referencie o príslušnom e-shope. "Ak by boli napríklad ceny overených produktov povedzme polovičné voči tomu, čo je niekde inde, tak je to veľmi podozrivé," tvrdí Ondrej Macko, šéfredaktor portálu Touchit.

Pokojnejší spánok by mohol zaručiť aj samostatný bankový účet, ktorý slúži iba na internetové nákupy. "Ak by sa niečo stalo, tak prídem, samozrejme, o nejakú sumu, ale nie o všetky peniaze," dodáva Macko.

Terčom sú aj e-shopy

Terčom hackerských útokov však bývajú aj samotné e-shopy, preto je na mieste pri platbách na webe byť opatrnejší ako kedykoľvek predtým. Základným pravidlom pri nákupoch na nových e-shopoch preto zostáva staré známe: Dôveruj, ale preveruj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy