Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Odkiaľ prišiel COVID-19? Slováci sa v názore rozdeľujú, až 30 % si myslí, že bol umelo vytvorený
Zdielať na

Odkiaľ prišiel COVID-19? Slováci sa v názore rozdeľujú, až 30 % si myslí, že bol umelo vytvorený

BRATISLAVA / 6. marec 2020 je dátum, kedy na Slovensku potvrdili prvý prípad ochorenia Covid-19. V Číne, odkiaľ sa infekčné ochorenie rozšírilo do celého sveta, úrady v tom čase zaznamenávali tisícky nakazených. Po štyroch rokoch sa vedci naďalej nevedia zhodnúť, ako vírus vznikol. Stále však prevláda názor, že vírus má prirodzený pôvod. Čo na to hovoria Slováci? Podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO pre spravodajskú televíziu JOJ 24 tomu verí 30 % ľudí. Len o niečo menej opýtaných si ale myslí, že vírus bol umelo vytvorený.

"Pandémia COVID-19 bola tak bezprecedentná udalosť, že uplne rozumiem, že ľudia sa s tým potrebujú vyrovnať," hovorí virológ Boris Klempa.

Ľudia na Slovensku stále diskutujú o tom, ako vznikol COVID-19, ktorý na dva roky paralizoval spoločnosť a vyžiadal si sedem miliónov mŕtvych po celom svete.

Kontrast medzi generáciami

Tretina opýtaných si na Slovensku myslí, že vírus má prírodný pôvod a epicentrom bol trh v čínskom Wuchane. Myslia si to najmä mladší ľudia a vysokoškolsky vzdelaní.

"Staršia populácia neverí, že to prišlo z trhoviska. Ten vyšší vek sa viac prikláňa tomu, že to bolo umelo vytvorené," ozrejmil riaditeľ výskumnej agentúry AKO Václav Hřích. Takmer 30 % ľudí si myslí, že vírus bol umelo vytvorený v laboratóriu. Veria tomu viac muži ako ženy.

Prieskum AKO

TV JOJ

Pýtali sme sa na východe Slovenska

O pandémii koronavírusu sme sa rozprávali aj s ľuďmi v Humennom. Priznávajú, že covid ich životy zasiahol, no názory naň majú rôzne.

"Bol vytvorený vo Wuchane a striekli to do vzduchu," myslí si obyvateľka. "Každý niečo iné hovorí, ale to len Boh vie, prečo to tak bolo," tvrdí ďalšia obyvateľka.

Prieskum ukázal aj takúto zaujímavosť

Prieskum pre JOJ 24 ukázal, že 4 % opýtaných si myslia, že vírus ani pandémia neexistujú.

"Ono sa to zdá, že je to málo, ale je to každý 20. dospelý Slovák," vysvetľuje Hřích. Prekvapením je, že si to myslia najmä mladší. "Sú to ľudia, ktorí najviac používajú sociálne siete a šanca že sa dostanú k informáciám je vysoká."

K názorom dopomohla politika

Podľa sociológa však okrem sociálnych sietí dopomohli aj politické kampane. Rozruch vyvolal aj nedávny výrok splnomocnenca vlády pre pandémiu. "Na Slovensku pandémia nebola z hľadiska incidencie a ostatných meratelných výsledkov," vyjadril sa vládny splnomocnenec a poslanec SNS Peter Kotlár.

"Je mi nesmierne ľúto 20-tisíc nevynútených obetí pandémie na Slovensku," vyjadrila sa ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková.

"Veľa vecí okolo pandémie, ako vznik, šírenie, opatrenia či očkovanie, sa stali nástrojmi komunikačných súbojov aj medzi politikmi aj na sociálnych sieťach," dodáva Hřích.

Prieskum AKO

TV JOJ

Definitívne slovo majú odborníci

Definitívne slovo by však ohľadom pôvodu vírusu mali mať odborníci. "Nie sú žiadne stopy, že boli manipulované geneticky," ozrejmuje Klempa.

"Vedci sa dostali do Wuchanu kontrolovali laboratória, hľadali to, či to vzniklo v laboratóriu, ale takéto dôkazy nenašli," hovorí virologička Tatiana Betáková zo Slovenskej akadémie vied.

"Jedinou takou otázkou je, či sa ten vírus na trh dostal od zvierat alebo či ho tam priniesla infikovaná osoba, ktorá sa predtým infikovala v laboratóriu. Tu ale ten dôkaz nemáme," pokračuje Klempa.

Práve k podobnej teórii sa pritom prikláňa vyše 23 % Slovákov. "Tým definitívnym dokazom by bolo nájdenie vírusu priamo vo vzorkách zvierat. To sa už nedá, vyšetrovania boli robené v januári a prvé prípady boli v novembri," hovorí Klempa.

Čo si myslia vedci?

Vedecká obec sa prikláňa k tomu, že vírus má prirodzený pôvod a do sveta sa rozšíril z čínskeho trhu. "Odoberali sa stery z prostredia, tie boli najviac nájdené tam, kde sa vie, že sa predávali živé zvieratá," dodáva Klempa. "Netopiere sú naozaj zdrojom mnohých patogénov. nielen vírusov, ale aj baktérii," ukončuje Betáková.

Koronavírus, ktorý počas dvoch rokoch zabil asi 20-tisíc ľudí na Slovensku, stále cirkuluje v spoločnosti, no s miernejšími príznakmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy