Zatiahnuté, dážď
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Žijeme uponáhľanú dobu. Ľudia však zabúdajú leňošiť a nič nerobiť
Zdielať na

Žijeme uponáhľanú dobu. Ľudia však zabúdajú leňošiť a nič nerobiť

SLOVENSKO / Ľeňošiť a teda nič nerobiť sa považuje za najväčšie umenie súčasnej doby. A popravde - Slováci sa mu musia ešte naučiť. Síce si sľubujeme oddych a vypnutie počas pracovného voľna, pobytu na chate, dovolenky či Vianoc, ale - ruku na srdce - vždy sa nájde niečo, čo nás v tom vyruší. No sobota, 10. augusta, je na to ako stvorená - je to totiž medzinárodným dňom leňošenia.

​Skupinu s názvom leňošíme by ste na sociálnych sieťach hľadali márne. A povedzme si pravdu, keď niekomu poviete, že ste celý deň nič nerobili, mnohí sa na vás budú pozerať minimálne nechápavo. "Leňošenie je ako forma oddychu, môže viesť k niečomu negatívnemu ale aj pozitívnemu, čo ovplyvňuje naše zdravie," opísala psychologička Kristína Šumská. 

Leňošenie ma mnoho podôb

Môžete ostať celý deň v pyžame, či dokonca aj v posteli, nerobiť žiadne domáce práce, nezapnúť počítač, objednať si jedlo, pozrieť si všetky časti obľúbeného seriálu či dať si bublinkový kúpeľ. O tom ako by malo vyzerať ideálne má každý svoju vlastnú predstavu. "Ľahnúť si a pozerať na mraky," opísala jedna z opýtaných. 

A to veru naši predkovia ešte ani len netušiac, že vznikne Medzinárodný deň leňošenia, oddychovať vedeli, ba čo viac, mali to aj prikázané. "To boli najmä cirkevné sviatky, za sviatočné dni sa považovali nedele, ale aj napríklad narodeniny panovníkov," opísala etnologička Katarína Nádaská. Sviatkov bolo dokonca oveľa viac ako dnes. "Bolo doslova zakázané pracovať. A ľudia nič nerobili ani okolo domu a gazdovstva," dodala Nádaská. 

To, že by sme mali oddychovať, či dokonca až leňošiť sa v posledných rokoch hovorí čoraz častejšie. Žijeme totiž prirýchlu dobu. S plánovaním, kedy leňošiť, to u Slovákov nie je jednoduché. "Asi len na dôchodku," povedal jeden z opýtaných. A to známa česká herečka Daniela Kolářová svojho času poznamenala, že ak niekto vie oddychovať, tak sú to práve muži. "V minulosti boli tie silné stereotypy, že žena sa má postarať o muža a domácnosť, ale v tejto modernej spoločnosti sme natoľko emancipované, že už by sme to mohli zvládnuť," dodala Šumská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy