Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Unikátny zákrok: Na sále vlastnoručne ušili pacientovi protézu
Zdielať na

Unikátny zákrok: Na sále vlastnoručne ušili pacientovi protézu

BRATISLAVA / Nevedeli zohnať pre svojho pacienta hotovú protézu z hovädzieho osrdcovníka, ktorá sa vkladá do ciev a tak si ju na sále na mieru pred operáciou ušili sami. Hovoríme o cievnych chirurgoch z bratislavskej univerzitnej nemocnice v Petržalke, ktorí majú v tomto na Slovensku prvenstvo. Pomohli tak mužovi, ktorý mal výduť v brušnej tepne a hrozilo prasknutie. Vlastnoručne ušitou protézou nahradili umelú výstuž, na ktorej sa objavila infekcia.

​V brušnej cieve pacienta už bola umelá výstuž, ktorá zabezpečovala, aby mu výduť v cieve nepraskla, no tá sa mu infikovala a museli ju vymeniť za inú. Čo nie je častý no vážny stav a vtedy treba hľadať iné možnosti. "Musí sa odstrániť a musí sa nahradiť niečím, čo je rezistentné, to znamená, že nie je vnímavé na infekciu. Všetko prírodné je v poriadku," opísal Roman Slyško, primár oddelenia cievnej chirurgie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda.

Do úvahy prichádzala aj ľudská darcovská náhrada. "Odoberá sa srdiečko, oblička, dá sa odobrať aj časť brušnej srdcovnice. V tomto prípade sme sa rozhodli použiť hovädzí osrdcovník, pretože je to materiál, ktorý je rezistentný na infekciu," ozrejmil primár Slyško. 

Tu ale narazili na problém. "Do Európy sa prestali dovážať vytvárané protézy z hovädzieho osrdcovníka, ktoré boli extrémne drahé," uviedol Slyško. A tak si povedali, že si objednajú takýto čo najväčší kus vyrobený na takéto účely z hovädzieho osrdcovníka, ktorý zmerali, označili si a ušili. Celé to trvalo asi 20 minút a funkčná protéza bola hotová. "Vytvorenie tohto graftu som tvoril prvýkrát v živote. Na svete je publikovaných len nejakých 48 prípadov takéhoto samostatne chirurgom vytvoreného materiálu," dodal Slyško. 

Navyše cena bola neporovnateľne nižšia. Pacienta operovali pred mesiacom a pol. Má viaceré diagnózy a čaká na transplantáciu obličky. Bez tejto operácie by ju absolvovať nemohol. A prečo cievni chirurgovia používajú materiál práve z hovädzieho osrdcovníka? "Najbližšie človeku zo zvierat sú paradoxne ošípané, ale boli robené mnohopočetné štúdie a testy a zrejme sa najviac osvedčil. A samozrejme aj kvôli veľkosti lebo hovädzí dobytok je väčší a dá sa z neho vytvoriť väčšie množstvo materiálu," dodal Slyško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy