Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Slováci sú tolerantní voči domácemu násiliu. Prieskum odhalil zarážajúce štatistiky
Zdielať na

Slováci sú tolerantní voči domácemu násiliu. Prieskum odhalil zarážajúce štatistiky

BRATISLAVA / Slováci sú do značnej mieri tolerantní voči násiliu páchanému v domácnosti, čo nie je ani trochu pozitívna správa. Ukázal to prieskum agentúry 2muse. Jeho cieľom bolo zistiť, či sa v súčasnosti násilie v spoločnosti vyskytuje, v akej miere, čo ľudia tolerujú, aké situácie vnímajú a považujú za násilné.

Násilie nie je len fyzické

Až 35 percent opýtaných Slovákov nad 18 rokov by vraj tolerovalo násilie. Pritom mnoho ľudí si pod násilím predstaví práve len to fyzické, no existujú rôzne formy. Psychické násilie je podľa odborníkov tou najrozšírenejšou formou násilia, ktorú zažila podľa prieskumu viac ako polovica žien a 38 percent mužov. "Uvedieme si príklad - verbálne útoky. To, že partner partnerke nadáva, to je vec, ktorá je štvrtinou populácie považovaná za tolerovateľnú. Aj v takom prípade, že sa to deje na každodennej báze," vysvetlila Stanislava Púčková z agentúry 2muse.

Výsledky prieskumu sa o veľa nelíšia od roku 2016

Ostatné formy násilia - fyzické, ekonomické a sexuálne sa týkajú väčšinou práve žien. "Takmer pätina populácie je presvedčená, že žena by mala kľudne aj na týždennej báze strpieť nejaké fyzické útoky partnera," povedala Púčková. "Výsledky prieskumu, aj keď sú šokujúce, nie veľmi sa odlišujú od výsledkov postojov Slovákov k násiliu na ženách, ktoré sa ukázali v roku 2016," poukázala právnička Barbora Burajová.

Podľa riaditeľky OZ Aliancie Žien Slovenska pribudlo násilie typu internetového - vyhrážky cez internet a ponižovanie. Obracia sa na ňu každý deň desiatky žien, ktoré sú buď týrané alebo majú podozrenie, že môže ísť o druh násilia. "Šikana, ekonomické násilie, vydeľovanie peňazí, vydieranie," udáva príklady riaditeľka. Najväčšími trpiteľmi domácností, v ktorých pretrváva násilie, sú jednoznačne deti.

Od páchateľa je ťažké odísť, je to osoba, ktorú milujete, tvrdí odborníčka

"Viem s určitosťou povedať, že tie deti si z takéhoto prostredia a z takéhoto vzťahu si odnášajú traumu, z ktorej sa spamätávajú a liečia celý život," uviedla riaditeľka. Postoje spoločnosti sú pri téme násilia rôzne. "Tretina ľudí si myslí, že by žena mala od partnera odísť už pri prvom útoku muža. Polovica si myslí, že až keď sa to stane viackrát," ozrejmila Púčková. 

Faktom je, že najviac ohrozenými skupinami sú nízkopríjmové ženy s deťmi, ktoré sa z finančných dôvodov boja od partnera odísť. "Je veľmi ťažké odísť. Páchateľom je osoba, ktorú milujete," povedala Burajová. Podľa nej je najlepším spôsobom vzťah ukončiť, pokiaľ si partner neuzná, že má problém. "Od obdobia covidu sa spáchalo o niekoľko vrážd viac. Je to ukazovateľ, ktorý má v tomto prípade zrejme zhoršujúci sa trend," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy