Skoro jasno
16°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Budúce mamičky môžu mať pôrodné duly. Viete, s čím všetkým vedia pomôcť?
Zdielať na

Budúce mamičky môžu mať pôrodné duly. Viete, s čím všetkým vedia pomôcť?

KOMÁRNO / V súčasnosti už existujú rôzne kurzy, ktoré pripravujú mamičky na pôrod tak, aby neboli v strese. Aj slovenské pôrodnice v tom postupne napredujú a čoraz častejšie sa objavujú aj pôrodné duly – teda špeciálne vyškolené ženy.

Bezplatnú psychofyzickú prípravu na pôrod a laktáciu začali v komárňanskej nemocnici počas leta. "Dýchať, relaxačné cvičenia, rizikové, alebo patologické stavy v tehotnosti, ďalej sa zameriavame na šestonedelie," opísala vedúca pôrodná asistentka Zuzana Szabóová. 

Stretnutí sa nezúčastňujú len budúce mamičky, ale aj ich partneri

Pani Silvia je prvorodička. Pred informáciami z internetu dáva prednosť odborníkom. "Aj troška sa zbaviť toho stresu a hlavne sa pripraviť na to približne, čo ma môže čakať. Ja som mala najväčšie obavy, aj mám, hlavne z tej bolesti a oni mi vysvetlili, čo spraviť, aby bolo ľahšie, to mi pomohlo určite," povedala. Štyroch stretnutí sa zúčastňujú aj partneri budúcich mamičiek. "Aj tatkom to dá veľmi veľa, pripravia človeka na situáciu, aby to zvládol," povedal partner Patrik. 

"V nemocnici tú predpôrodnú prípravu na oddelení už nevieme prevádzať ani na ambulancii, pretože tam nie je priestor, preto ponúkame mamičkám možnosť pripraviť telo aj dušu," ozrejmila Szabóová. Mamička dvoch detí zažila traumatizujúci pôrod. Začala sa venovať štúdiu a dnes je z nej dula. Druhý pôrod si už užila, ako sama hovorí. "Pred pôrodom je dobré vedieť, ako celý proces prebieha, aby mamička nespanikárila, vedela, že čo je ešte prirodzené, ukazujem, ako tlmiť bolesť, rozprávame sa o tom, kedy ísť do pôrodnice," uviedla Klaudia. 

"Pomohla mi hlavne psychicky, v nemocnici mi povedali, že keď už som mala sekciu, nemôžem rodiť spontánne. Som veterinárka a vedela som, že u zvierat je to možné, opýtala som sa mojej duly a ona to potvrdila. Tak sa začala naša cesta," povedala matka Oľga. "Už nemám taký strach z pôrodu aj vďaka týmto cvičeniam a prípravke," povedala budúca mamička Edina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy