Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Bratislavský kraj hlási nedostatok učiteľov. Motiváciou sú nájomné byty, tých však nie je dostatok
Zdielať na

Bratislavský kraj hlási nedostatok učiteľov. Motiváciou sú nájomné byty, tých však nie je dostatok

BRATISLAVA / Doterajší ministri školstva neúspešne bojovali s nedostatkom učiteľov v bratislavskom kraji. Riaditelia opakovane upozorňovali na to, že ani príplatky na bývanie, ktoré začali dostávať, nových pedagógov neprilákali. Samosprávy majú dobrú skúsenosť s poskytovaním nájomných alebo učiteľských bytov, no tých nemajú toľko, aby pokryli chýbajúce pracovné miesta.

Bývanie si z platu učiteľa nevedia dovoliť

Učiteľ, ktorého uvidíte v reportáži, prišiel do hlavného mesta z Kežmarku. Nebyť možnosti učiteľskej garsónky by tu ale dnes nebol. Bývanie v Bratislave by si totiž zo svojho platu nemohol dovoliť. "Tento byt je veľký benefit, ktorý môže prilákať kolegov tuná do Bratislavy," myslí si. Keď sa začal zaoberať ponukami v Bratislave, zistil, že niekoľko škôl je pripravených vziať ho okamžite. "Na 6 mi bolo povedané, že teraz by ma do tých škôl prijali, takže ten záujem tu na učiteľov je naozaj vidno, že veľký," dodal učiteľ Jaroslav Vaľo. 

Situácia v Bratislavskom kraji a napríklad na východnom Slovensku je diametrálne odlišná. Do konca prázdnin už neostáva ani mesiac a podľa portálu edujobs základné školy v Bratislavskom kraji stále hľadajú 445 učiteľov. No v Košickom kraji iba tridsať, tam je podľa Vaľa učiteľov dostatok. 

Učitelia chýbajú aj v Petržalke

Riaditelia škôl upozorňujú, že regionálne príplatky nestačia na prilákanie učiteľov, ktorí prídu z regiónu. Ani tie totiž vraj kompenzujú drahé bývanie a často už po roku odídu z Bratislavy učitelia naspäť domov "Zdieľajú si izby a jednoducho žijú ďalej ako na intrákoch. A to je naozaj v dnešnej dobe nedôstojné," vyjadril sa riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave Gabriel Kalna. 

"V Petržalke máme každý rok problém s nedostatkom učiteľov. Už niekoľko rokov sa ich snažíme prilákať do našej mestskej časti rôznymi benefitmi, či už vo forme finančných náborových príspevkov, poskytnutím ubytovania v nájomných bytoch alebo na stredoškolskom internáte," dodala hovorkyňa bratislavskej MČ Petržalka Mária Halašková.

Ako budú vyzerať príplatky pre učiteľov v budúcnosti?

Aj vďaka nim majú niektoré tunajšie školy len zopár neobsadených miest. "My sme prijali pre tento školský rok, teda pre nastávajúci školský rok pani učiteľku, ktorá si veľmi vážila toho, že bude môcť využiť práve ponuku ubytovania," povedala riaditeľka ZŠ Dudova Hana Závodná. Do Bratislavy sem takto prišli učitelia z viacerých miest - Stropkov, Humenné, Kežmarok. Navyše podľa riaditeľov pedagógov, ktorých práca baví, treba v školstve udržať o to viac, ak učia nedostatkové predmety ako - učiteľ Jaroslav.

"Vzdelávanie mládeže je vecou, ktorá ma napĺňa. A tá odpoveď od žiakov, pokiaľ sa niečo naučia, ma posúva ďalej," priznal. Samosprávy ale bytov nemajú dosť. Ako budú spomínané príplatky pre učiteľov vyzerať v budúcnosti a ké budú ďalšie opatrenia? Ministerstvo školstva reagovalo, že od budúceho roka zavedie kompenzačný príspevok pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov. "Návrh by mal byť predložený koncom augusta na rokovanie vlády," znelo stanovisko Ministerstva školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy