Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Historicky najvyššia investícia NDS je na dosah: Na úsek diaľnice D1 vyhlásili verejné obstarávanie
Zdielať na

Historicky najvyššia investícia NDS je na dosah: Na úsek diaľnice D1 vyhlásili verejné obstarávanie

BRATISLAVA / Historicky najvyššia investícia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) je o krok bližšie k realizácii. Koncom minulého týždňa spustili proces verejného obstarávania na úsek D1 Turany - Hubová. Na úseku dlhom približne 14 kilometrov sa ráta s dvomi tunelmi s dĺžkou 8,5 kilometra.

"Predpokladané náklady predstavujú bezmála 1,5 miliardy eur bez DPH, o výslednej sume rozhodne obstarávanie," priblížila hovorkyňa NDS Petra Poláčiková. "Posledný chýbajúci úsek D1 je dôležitý pre každého jedného z nás. Ľuďom, ktorí cestujú naprieč Slovenskom, výrazne skráti čas cesty. Miestnym obyvateľom zas výrazne stúpne kvalita života. Už im denne nebudú pred domom prechádzať tisícky áut a kamiónov, ktoré ich výrazne obmedzujú," povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Macháček: Dokončenie diaľnice do Košíc sa pohlo o významný krok dopredu

Na stavbu je podľa NDS vydané osvedčenie o strategickej investícii a diaľničiari koncom minulého týždňa odoslali oznámenie do vestníka verejného obstarávania. "Práve tým sa oficiálne začal proces verejného obstarávania a kľúčový diaľničný úsek sa posunul z fázy prípravy do fázy obstarávania," doplnila hovorkyňa. 

"Dokončenie diaľnice do Košíc sa pohlo o významný krok dopredu. Spravíme všetko pre to, aby procesy prebehli maximálne efektívne a prvé práce sa začali v najbližšom možnom termíne," uviedol Filip Macháček, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti.

Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 1, 473 miliardy eur bez DPH. "Víťazný uchádzač zabezpečí kompletnú výstavbu úsekov vrátane oboch tunelov, 11 mostných objektov, dvoch križovatiek a nového strediska správy a údržby diaľnic, ktoré bude príslušný úsek D1 udržiavať," ozrejmila Poláčiková.

Viac sa dozviete v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy