Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Zdravotné poisťovne v červených číslach. Straty presiahli 84 miliónov eur
Zdielať na

Zdravotné poisťovne v červených číslach. Straty presiahli 84 miliónov eur

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu júna stratu 84,8 milióna eur. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dosiahla stratu 49,1 milióna eur, súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera 24,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu 11,2 milióna eur. Informoval o tom Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Úrad podotkol, že aj napriek strate všetky tri zdravotné poisťovne plnia zákonné požiadavky na splnenie platobnej schopnosti a faktúry uhrádzajú poskytovateľom v súlade so zákonnými požiadavkami. "Úrad na mesačnej báze sleduje a zverejňuje výsledky vyhodnotenia platobnej schopnosti zdravotných poisťovní," doplnila hovorkyňa úradu Monika Beťková.

Aké boli hodnoty vlastného imania?

Hodnota vlastného imania VšZP bola na konci júna 1,2 milióna eur, Dôvery 180,8 milióna eur a Unionu 25 miliónov eur. "Vlastné imanie VšZP sa v porovnaní ku koncu roka 2023 zmenilo o dosiahnutú stratu za prvých šesť mesiacov roku 2024. Na zmenu vlastného imania súkromných zdravotných poisťovní mal vplyv jednak dosiahnutý výsledok hospodárenia za prvých šesť mesiacov roku 2024 a výplata dividend v mesiaci marec," priblížila Beťková.

Ozdravný plán

Úrad zároveň pripomenul, že z dôvodu neplnenia obchodno-finančného plánu najmä z pohľadu stavu peňažných prostriedkov, likvidity a hodnoty vlastného imania k 30. júnu s výhľadom ku koncu roku začal 5. augusta správne konanie vo veci uloženia povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. VšZP reagovala, že bude vo veci plne súčinná.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje predloženie ozdravného plánu Všeobecnou zdravotnou poisťovňou za viac ako nevyhnutný krok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy