Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
V Bratislave sa začal protest kultúrnej obce: Pozrite sa, ako prebiehal
Zdielať na

V Bratislave sa začal protest kultúrnej obce: Pozrite sa, ako prebiehal

BRATISLAVA / Zhromaždenie začali umelci pred novou budovou Slovenského národného divadla. Odtiaľ sa tisícky ľudí presunuli na námestie SNP pred budovu ministerstva kultúry. Ľudia na námestí skandovali heslá ako "Kultúru si nedáme" či vyzývali ministerku aby odstúpila. Martina Šimkovičová sa k protestu zatiaľ nevyjadrila.

​Protest sa začal o 18.00 h na Námestí SNP, začal pred budovou Ministerstva kultúry. Rozprávali sme sa s ekonomickým riaditeľom SND, ktorý prevzal hlavnú rolu v odvolaní Mateja Drličku, no ako sám povedal, nemá žiadne štatutárne úlohy - nemá právo na žiadne právne úkony. To znamená, že SND je v tomto vo veľkej miere paralyzované. Drlička aj šéf opery Martin Leginus hovoria o tom, že divadlo môže ďalej fungovať, keďže sezóna sa začína už v septembri. Momentálne sa čaká na štatutárneho zástupcu, ktorého má určiť ministerka.  

Takto to vyzeralo na proteste krátko pred jeho oficiálnym začiatkom

Herci z SND na zhromaždení žiadali, aby ministerstvo kultúry viedla osoba, ktorá bude garantovať odbornosť. Na pódiu vystúpil bývalý šéf SND Matej Drlička spolu s odvolanou riaditeľkou Slovenskej národnej galérie Alexandrou Kussou. Kultúrnu obec svojou prítomnosťou podporila aj bývalá prezidentka Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy