Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Násilie v domovoch dôchodcov neutícha. Chýbajúca psychiatrická pomoc má hrozivé následky
Zdielať na

Násilie v domovoch dôchodcov neutícha. Chýbajúca psychiatrická pomoc má hrozivé následky

BRATISLAVA / Senior bodol inú dôchodkyňu nožom a skončili za to na lavici obžalovaných. Ďalšia žena svoju spolubývajúcu bodala nožom tak intenzívne, že sedí vo väzbe za pokus o vraždu. Aj to sú incidenty, ktoré sa odohrali za bránami zariadení sociálnych služieb. Zamestnanci sa zhodujú v tom, že chýbajú psychiatri, na ktorých by sa mohli seniori alebo ich opatrovatelia včas obrátiť.

Vytrhla ríbezle, ktoré tá druhá posadila v záhradke. Tento moment mal seniorku iniciovať k tomu, že vytiahla nôž a svoju spolubývajúcu napadla. "Ľahla si na ňu a fyzicky ženu opakovane napádala. Počas tohto útoku sa jej neustále vyhrážala, že ju zabije," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Jana Ligdayová.

Žena (66) mala svoju o dva roky mladšiu obeť bodnúť do tváre. Po ošetrení zranení v zariadení prišiel ďalší útok. Útočníčka vytiahla iný nôž a útok smerovala do oblasti hlavy a hrudníka. Podľa slov riaditeľa tragédii zabránila opatrovateľka. "Zabránila tomu najhoršiemu," povedal riaditeľ zariadenia Radovan Babaj.

"V tomto konaní obvinenej zabránila ošetrovateľka, ktorá ju pacifikovala a nôž vytrhla z ruky, avšak následne obvinená v úmysle dokonať tento trestný čin použila druhý nôž, ktorý si pre tento účel priniesla so sebou," ozrejmil okresný prokurátor Okresnej prokuratúry Humenné Viliam Loda. Útočníčku obvinili z pokusu o vraždu.

Problém majú zariadenia, ale aj samosprávy

Podľa ministerstva práce problém s násilným správaním klientov avizujú zariadenia aj samosprávy. Rezort tvrdí, že v ZSS stúpa počet klientov so psychiatrickými diagnózami a závislosťami.

Potvrdzuje to aj šéfka sekcie ošetrovateľstva Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. Vysvetľuje, že sestry síce veľmi dobre vedia, ako reagovať, no počet takýchto pacientov je extrémne vysoký.

"My máme v zariadeniach sociálnych služieb približne 80 percent ľudí, ktorí majú psychiatrické ochorenie. Veľmi často to býva demencia, ale môže to byť aj schizofrénia a mnohé iné stavy. Tam tie spúšťače agresivity alebo nepokoja môžu byť naozaj veľmi banálne," vysvetľuje Zuzana Fabianová, predsedníčka sekcie pre ošetrovateľstvo Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

Podľa rezortu práce dôvodom je nedostatok psychiatrických lôžok a dostupnosť psychiatrickej komunitnej starostlivosť. Zuzana Fabianová vysvetľuje, že na to, aby situáciu vedeli čo najlepšie zvládnuť, potrebujú intenzívnu spoluprácu so psychiatrami. No tých začína byť ako šafránu.

"Takýchto odborníkov máme na Slovensku málo, je ich nedostatok alebo sú preťažení. Často sa im nevedia poskytovatelia dovolať, takže tu je ďalší problém," hovorí Fabianová.

Čo na to rezort?

Na situáciu sme sa pýtali rezortu zdravotníctva. Do uzávierky sme odpoveď nedostali. Ministerstvo práce reagovalo, že aktuálne pripravujú Koncepciu reformy financovania sociálnych služieb. Počítajú aj s vytváraním psycho-sociálnych centier.

"Považujeme za potrebné vytvoriť efektívne prepojenie so sociálnymi službami, aby pacienti, ktorí potrebujú psychiatrickú starostlivosť, mali túto starostlivosť zabezpečenú. Zároveň je nevyhnutná aj podpora zo strany psychiatrických tímov," uviedol rezort Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Seniorke, ktorá útočila nožom, hrozí trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. "Môžem potvrdiť, že obvinená je v ústave na výkon väzby a trestu," potvrdila Anna Kolářová, hovorkyňa súdov v Prešovkom kraji.

"Jednoducho tí poskytovatelia v každom prípade ťahajú za kratší koniec a dá sa povedať, že ak sa nám nedostane väčšej pomoci zo strany štátu, tak týchto prípadov tragických prípadov bude určite pribúdať," dodala Fabianová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy