Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ministerka kultúry sa stretla so zástupcami SND aj SNG. Prinieslo to nejaké zmeny?
Zdielať na

Ministerka kultúry sa stretla so zástupcami SND aj SNG. Prinieslo to nejaké zmeny?

BRATISLAVA / Ministerka kultúry sa dnes stretla so zástupcami SND i SNG. Pozvanie umelcov neprijala, privítala ich na svojej domácej pôde. Podľa vedenia SND však rokovanie nič zásadné neprinieslo. Vlajková loď slovenskej kultúry je po odvolaní riaditeľa stále paralyzovaná - nemá štatutára a s ním ani právo podpisovať zmluvy či vymenovať šéfa baletu. Iniciatíva Otvorená kultúra navyše na večer zvolala protest práve pred budovou rezortu Martiny Šimkovičovej. Už mesiace ju vyzýva na odstúpenie.

Prvé dejstvo sa začalo príchodom zvyšku vedenia SND. Zvyšku preto, že pozície šéfa baletu a generálneho riaditeľa zatiaľ obsadené nie sú. Veľa toho však podľa divadelníkov stretnutie neprinieslo. "Nebolo to konštruktívne," povedal ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák. 

Mišíková: Našim cieľom je osloviť širokú verejnosť

"O takýchto veciach rozhoduje štatutár a štatutára nám ministerstvo nám štatutára odvolalo a zatiaľ nemáme ani meno zastupujúceho štatutára. Takže balet je vlastne bez šéfa, až kým sa to nevyrieši. Momentálne to tak vyzerá, áno," skonštatoval Martin Leginus, riaditeľ opery SND. Akt číslo dva, tentokrát aj s publikom, sa odohral tam, kde sú na to ideálne podmienky. Na doskách SND diskutovali divadelníci, výtvarníci či hudobníci.

Takto to vyzeralo na proteste krátko pred jeho začiatkom

"Tu nejde o nejaké kričanie ani o nič také, ale prejaviť znepokojenie, prejaviť, že tie kroky sa nám nepáčia a urobiť to slušne a kultúrne, lebo my sme z kultúry," vyjadrila sa bývalá riaditeľka SNG Alexandra Kusá. "Našim cieľom je naozaj osloviť širokú verejnosť, bez ohľadu na to, koho volila v posledných parlamentných voľbách, bez ohľadu na to, aké politické tričko nosí," uviedla Katarína Mišíková, Otvorená kultúra!. 

Ministerka kultúry po rokovaniach nasadla do auta a odišla

Cieľ pre nich ostáva rovnaký už mesiace - odstúpenie Martiny Šimkovičovej a jej pravej ruky Lukáša Machalu. No na konkrétnom spoločnom postupe sa kultúrna obec nedohodla. Celý deň sme sa snažili získať reakciu rezortu. Tlačový odbor na naše otázky nereagoval, Lukáš Machala na SMSku neodpovedal. Ministerka po rokovaniach nasadla do auta a odišla.

A tak sme sa nedozvedeli ani to, kedy dostane divadlo štatutárneho zástupcu. Bez neho je po odvolaní riaditeľa v právnych úkonoch paralyzované a už spomínanú neobsadenú stoličku nezaplní. Tretie dejstvo umelci spolu s verejnosťou zahájili pred budovou divadla. Po stovkách sa vybrali na pochod k ministerstvu. Záverečná opona tak padla na Námestí SNP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy