Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Pirátstvo ohrozuje streamovacie služby. Aká je situácia na Slovensku?
Zdielať na

Pirátstvo ohrozuje streamovacie služby. Aká je situácia na Slovensku?

BRATISLAVA / Na Slovensku existuje čoraz viac streamovacích služieb, vďaka ktorým si pozriete váš obľúbený seriál či film v čase, keď sa vám to hodí. Viacerým sa ale nechce platiť, a tak uprednostnia nelegálne cesty, ako sa k programu dostať. Koniec koncov, potvrdzujú to aj informácie z prieskumu, ktorý robila Asociácia televíznych vysielateľov. Prieskum sa realizoval v dňoch od 9. apríla do 16. apríla 2024 formou telefonických rozhovorov na vzorke tisíc respondentov. Ľudí sa pýtali, či uprednostňujú platené platformy alebo sťahujú obsah zadarmo. 43,5 percenta opýtaných nevyužíva žiadnu zo spomínaných služieb – sú to takí televízni klasici. 37 percent si platí za platformy ako Netflix či HBO Max, zatiaľ čo zadarmo si filmy a seriály sťahuje 8,5 percenta respondentov. Obe možnosti využíva 10,5 percenta opýtaných.

Sledovanie streamovacích platforiem

​Podľa najnovšieho prieskumu vyplýva, že každý piaty Slovák sa priznáva k pirátstvu. Teda sleduje streamovacie platformy zadarmo na úkor ostatných. Agentúra NEUROPEA pre Asociáciu televíznych vysielateľov na vzorke 1 000 respondentov zistila, že platené platformy, ktoré streamujú seriály či filmy nepoužívajú dve pätiny opýtaných. Naopak využíva ich viac než tretina. Nelegálne si obsah pozrie pätina ľudí, ale podľa odborníkov môže ísť o výrazne vyššie číslo. "Ak niekto tento obsah sleduje pirátsky, je to v podstate ako čierny pasažier, ktorý sa načierno vezie v autobuse či vo vlaku a to nám predpokladám všetkým vadí," vysvetlil Mario Marcinek z agentúry NEUROPEA.

Nahrávanie zadarmo na internet

Podobnú skúsenosť s pirátskom má aj streamovacia platforma JOJ play"V roku 2024 sa nám podarilo len za prvých sedem mesiacov eliminovať vyše 181 000 linkov pirátskeho pôvodu s našim obsahom," objasnil Content manažér JOJ play Adrián Čarný. "Pirátstvo prakticky funguje tak, že si človek kúpi službu ako je napr. JOJ play a okrem toho, že obsah prehrá sám pre seba, tak ho zároveň nahrá ostatným používateľom zadarmo na internet," povedal CEO spoločnosti Warezio Jakub Hájek.

Straty sa pohybujú v miliónoch eur

Strata, ktorú piráti a neplatiči streamovacím službám vygenerujú, sa pohybuje v miliónoch eur. Tie chýbajú, pretože by mohli byť preinvestované do zlepšenia kvality služieb. "Nie je úplne jednoduché vyrátať, koľko sa takáto strata prejaví v praxi, ale z tých dostupných informácií a štatistík vieme počítať s tým, že tá strata sa vie vyšplhať niekde na štyri milióny ročne," dodal Čarný. "Našou úlohou je potom taký obsah nájsť a zmazať," pokračuje Hájek. Dotknuté osoby sa môžu obrátiť na súd. V prípade dokázania viny sú sankcie vysoké. "Zvyknú súdy priznávať to, čo by stála licencia na použitie takýchto diel, plus jedennásobok k tomu, ako to spravodlivé zadosťučinenie za to nelegálne použitie," povedal advokát Tomáš Kamenec.

Registrácie, dostupnosť či pohodlie

Najčastejší dôvod, prečo respondenti prieskumu nechcú platiť za streamovacie platformy je ich cena. Tretina opýtaných sa vyjadriť nevedela. Ďalšími dôvodmi sú nutnosť registrácie, dostupnosť či pohodlie. "Dostupnosť televízie a ich streamovacích platforiem je na Slovensku vysoká. Neobstojí teda, že neexistuje legálny spôsob na sledovanie seriálov, filmov či športových prenosov," dodal Marcinek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy