Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Protesty proti vláde: Ako vnímajú dianie v rezorte politici a samotní účastníci?
Zdielať na

Protesty proti vláde: Ako vnímajú dianie v rezorte politici a samotní účastníci?

BRATISLAVA / Kultúrne vody sú rozvírené. Dôvodom je odvolanie troch členov Rady Fondu na podporu umenia. Ide o Alžbetu Lukáčovú, Katarínu Kövešdi Cvečkovú a Rastislava Steranku. Aj tieto zmeny rezonovali na protivládnom proteste na námestí SNP.

​Kritika voči ministerke kultúry narastá

Na Námestí SNP 13. augusta vystúpili rečníci a na pódiu rezonoval aj Fond na podporu umenia. Tento fond sa dostal do pozornosti kvôli zákonu, ktorý v auguste začal platiť a posilnil právomoci ministerstva pri prerozdeľovaní financií na umenie. V praxi to znamenalo, že z 13 členov tohto fondu až siedmich nominuje ministerka kultúry.

Protest sa zameral predovšetkým na kritiku ministerky kultúry a spomenul aj Borisa Suska a otázkam právneho štátu. Na rozdiel od protestu z 12. augusta, ktorý organizovala občianska spoločnosť Otvorená kultúra, protest z 13. augusta organizovali politické strany, konkrétne Sloboda a Solidarita a Progresívne Slovensko. Napriek tomu, že organizátormi boli politici, na pódiu sa neobjavili, pretože chceli dať priestor tým, ktorých sa zmeny najviac dotýkajú.

Na proteste ľudia skandovali "odstúpiť" a vyzývali aj Roberta Fica, aby podal demisiu, ak to neurobia samotní ministri. Väčšina z prítomných chcela ochrániť kultúru, ktorú považovali za otvorenú a slobodnú, nie za výlučne slovenskú. Niekoľko tisíc účastníkov vyslovilo nespokojnosť so súčasnou vládou a vyzvalo na zmenu. Na pódiu rečnili nielen ľudia z kultúry, ale aj bývalí sudcovia.

​Námestie SNP pred začiatkom protestu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy