Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Zrušili im jediný autobus: Dôchodcovia teraz platia desiatky eur za taxíky
Zdielať na

Zrušili im jediný autobus: Dôchodcovia teraz platia desiatky eur za taxíky

SNINA / Jediný autobus, ktorý chodil do obce Parihuzovce v okrese Snina zrušili. Hlavne starším ľudom, ktorí nevlastnia auto to poriadne skomplikovalo život. Dôchodcovia tam platia za taxíky desiatky eur. Prešovská župa našla riešenie, miestni si ho však zatiaľ v praxi nevedia predstaviť.

Tri kilometre od dediny

​"Nemôžem sa dostať k lekárovi, na nákup, nemôžeme nič. Peši na križovatku sú to tri kilometre,čo je dosť," povedala obyvateľka obce Parihuzovce. Jediné autobusové spojenie obci zrušili. Po novom stojí autobus iba na rázcestí, viac ako tri kilometre od dediny. "Hľadali sme taxík, ktorý je najlacnejší, a jedna cesta nás stála pätnásť eur. Takže tridsať eur tam a späť. Žijeme tu ako v 18. storočí," dodala.

Nespokojná je aj majiteľka chalupy v Parihuzovciach, ktorá tu trávi niekoľko mesiacov v roku. Z Košíc cestuje ako dôchodkyňa zadarmo. "Zaplatím tu najmenej pätnásť eur za taxík. Moju sestru z Piešťan to vyšlo skoro lacnejšie prvou triedou vlakom do Sniny ako zo Sniny do Parihuzoviec," povedala majiteľka chalupy v Parihuzovciach.

Mimoriadne nízky záujem

"Spoje boli zrušené v decembri minulého roka z dôvodu mimoriadne nízkeho záujmu," informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová. Toto rozhodnutie je však podľa miestnych veľmi obmedzujúce a skomplikovalo im bežný život. Nie všetci totiž majú autá. "Vrátili sme sa do šesťdesiatych rokov, keď ľudia, ktorí chodili do Vihorlatu do práce, išli tri kilometre pešo," povedal starosta obce Parihuzovce Ján Stanko. V obci žije zhruba 27 obyvateľov. Nízky počet ale podľa starostu nie je dôvod na to, aby obyvateľ Parihuzoviec nemal rovnaký štandard, aký je kdekoľvek na Slovensku. "A prečo by mal byť diskriminovaný? Neplatí rovnaké dane štátu ako občan Bratislavy?" dodal Stanko.

Obec opakovane žiadala o riešenie tejto situácie. Podľa miestnych by stačilo, aby do obce prichádzal autobus aspoň raz denne. "Po žiadosti zo strany obce o obnovu dopravy sme pripravili návrh technického riešenia a návrh cestovného poriadku s dvoma zachádzkami do Parihuzoviec na zavolanie, tak aby bol garantovaný aspoň jeden cestujúci," dodala Jeleňová.

Cestovanie na zavolanie

"Tri hodiny predtým, ako budem chcieť ísť do Sniny, mám zavolať do Prešova či kde? Keď budem chcieť ísť ráno o siedmej, tak budem vstávať o tretej, aby tu autobus po mňa prišiel," pokračovala obyvateľka Parihuzoviec. Starosta obce sa obáva, že cestovný poriadok na zavolanie bude nepraktický. "Ja si vôbec neviem predstaviť, že starší človek zavolá, že ráno niekam pôjde. A čo keď nepôjde, že mu do toho niečo príde? Bude on na vine, že šofér išiel zbytočne? To je totálna hlúposť," dodal starosta. "To nie, že tu má prísť autobus zo Sniny, ale len nech sem zájde z Čukaloviec," dodala obyvateľka.

Cestovanie na zavolanie podľa prešovskej župy nebude zložité. Stačí nahlásiť požiadavku na určené číslo najneskôr šesťdesiat minút pred časom odchodu spoja. Pri cestovaní späť si stačí do danej obce zakúpiť lístok a vodič vykoná zachádzku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy