Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Výbor o situácii v kultúre nerokoval. Neprišiel dostatok poslancov
Zdielať na

Výbor o situácii v kultúre nerokoval. Neprišiel dostatok poslancov

BRATISLAVA / Prázdninový režim parlamentu sa vo štvrtok 15. 8. neúspešne zvolaním výboru pre kultúru a médií neúspešne pokúsili prelomiť poslanci opozície. Ministerky kulúry sa chceli okrem iného pýtať aj na personálne výmeny v SNG, či SND, ale na výbor neprišla. Rovnako ani poslanci vládnej koalície, či poslanec KDH. Prišli ale odvolaní riaditelia galérie a divadla. Poslanci po ukončení výboru pokračovali v neformálnej diskusii.

Z koalície nikto neprišiel

Na rokovanie neprišiel žiaden koaličný člen výboru, chýbal aj jeden opozičný člen, viedla ho podpredsedníčka výboru Zora Jaurová (PS). Nezúčastnila sa ho ani Šimkovičová, v jej zastúpení prišiel štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Tibor Bernaťák.

Na neformálnej diskusii sa nezúčastnil, poslanci tak diskutovali s bývalou riaditeľkou Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandrou Kusou a bývalým riaditeľom Slovenského národného divadla (SND) Matejom Drličkom.

Opozícia chce vysvetlenia

Jaurová pripomenula, že výbor zvolala opozícia pre kroky Šimkovičovej, chceli od nej počuť vysvetlenia. Nie je to podľa nej prvýkrát, čo ministerka na kultúrny výbor neprišla. "Budeme sa sťažovať priamo predsedovi vlády Robertovi Ficovi. On je jediný, ktorý je ministerke nadriadený. Budeme ho žiadať, aby zabezpečil, aby ministri dodržiavali elementárnu dôstojnosť vzťahu NR SR a vlády, pretože parlament je kontrolným orgánom vlády," uviedla Jaurová.

Ministerka obom odvolaným vyčíta manažérske zlyhania

Ministerka odvolala minulý týždeň riaditeľa SND Drličku a riaditeľku SNG Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

Podľa Drličku je zarážajúce, že divadlo nemá už vyše týždňa nového štatutára. "Z hľadiska bežného chodu to začína spôsobovať problémy," pripomenul s tým, že napríklad nemá kto podpisovať zmluvy. Kusá označila odbornú spôsobilosť krízového manažéra galérie za diskutabilnú. Zamestnancom podľa Kusej povedal, že chce SNG vyviesť z krízy, no ona si nemyslí, že galéria v nejakej je. "SNG nebola nikdy v takej kondícii, ako je teraz," povedala.

Šimkovičovej vyjadril podporu premiér Robert Fico (Smer-SD). Ministerka má podľa neho právo na personálne výmeny vo svojom rezorte a urobila ich v súlade so zákonom. Premiér nevidí dôvod na jej odvolanie. Vedenie MK si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v oboch inštitúciách audity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy