Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Taraba chce mať pod kontrolou zálohovanie fliaš. Narazil však na tvrdý odpor
Zdielať na

Taraba chce mať pod kontrolou zálohovanie fliaš. Narazil však na tvrdý odpor

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia chce mať väčšiu kontrolu nad zálohovaním fliaš a plechoviek - narazilo však na vlnu kritiky. So zákonom nesúhlasia samosprávy, obchodníci či zamestnávatelia. Ale prekopať ho žiadajú aj traja členovia vlády. Tomáš Taraba, aspoň podľa písomného stanoviska, zatiaľ ustúpiť neplánuje.

​Envirošéf chce väčšiu kontrolu a transparentnosť. Keď sa téme venujete, je veľmi ťažké sa tejto informácii vyhnúť. Dva pojmy v dôvodových správach nájdete až 14-krát, minister na nich postavil svoju tlačovku. "Celý systém sa dostane pod veľmi rýchlu, efektívnu, účinnú a transparentnú kontrolu štátu," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Zákonom sa posilní jeho právo meniť zakladajúce dokumenty zálohovacej spoločnosti a do správnej rady si bude môcť po novom dosadiť svojich ľudí. "Každý to musí uvítať, nikto nemôže mať problém s tým, že štát bude vidieť do vnútra všetkého, čo sa v tomto systéme deje," pokračuje minister.

To však neplatí

Náš reportér mal v rukách 142 pripomienok, ktoré na Námestie Ľudovíta Štúra prišli od odbornej verejnosti. Návrh priniesol pomerne silné reakcie a zástupcovia samospráv, obchodníkov, potravinárov či zamestnávateľov by ho najradšej videli v koši.

Čo je možno ešte podstatnejšie, voči plánom Tomáša Tarabu sa ohradili aj ministri. Traja jeho kolegovia, sediaci na rezortoch vnútra, pôdohospodárstva a financií, žiadajú väčšinu zákona stiahnuť.

"Ministerstvo vyhodnotí v rámci medzirezortného pripomienkového konania všetky vznesené pripomienky, aj tie, ktoré znejú dramaticky, ale nie sú pravdivé," napísalo Ministerstvo životného prostredia v stanovisku.

"My sme boli prekvapení návrhom tejto novely. Nevedeli sme o nej, že príde ani v akom bude znení," hovorí Marián Áč, riaditeľ Správcu zálohového systému.

Spoločnosť nevidí dôvod na zmenu

Spoločnosť, ktorá je za systém zodpovedná, na zmenu nevidí dôvod. S ministerstvom je pripravená rokovať, no zákon v takejto podobe odmieta. "Ten návrh, ako bol predložený, je pravdepodobne v rozpore s platnými právnymi predpismi. Dokonca sme toho názoru, že intenzita porušenia týchto predpisov je taká veľká, že by mohol zasahovať do nejakých ústavných princípov," tvrdí externý právnik Správcu zálohového systému Robert Gašparovič.

Zálohovanie má úspech

Podľa správcu má zálohovanie v súčasnom stave veľký úspech. Týmto spôsobom sa vráti viac ako 90 percent fliaš. A na celý systém sa chodia pozerať aj zo zahraničia. "Od holandského kráľovského páru až po ministrov, pretože všetci vedia, že ten systém je mimoriadne úspešný tak, ako sa im to na Slovensku podarilo," ozrejmil člen Správnej rady Správcu zálohového systému Daniel Buryš.

"Rozumieme tomu, že súčasný monopol si správca systému stráži. Prioritou je kontrola a transparentnosť systému pod dohľadom štátu. S týmto môže mať problém iba ten, kto má čo skrývať," dodáva Ministerstvo životného prostredia v stanovisku.

Legislatíva má byť účinná od nového roka. Či to ministerstvo stihne záleží na dvoch premenných - kedy sa dostane do parlamentu a najmä, v akom znení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy