Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Na Slovensku v minulosti zaznamenali 16 prípadov opičích kiahní. Ako sa šíri nový, nákazlivejší variant?
Zdielať na

Na Slovensku v minulosti zaznamenali 16 prípadov opičích kiahní. Ako sa šíri nový, nákazlivejší variant?

BRATISLAVA / Opičie kiahne sa po Afrike objavili už aj v Európe. Vírusové ochorenie zaznamenali vo Švédsku, kam ho priniesol cestovateľ. Ďalších 5 európskych krajín má podozrenie z možného výskytu a prípady prešetrujú. Pre spravodajskú JOJ 24 to potvrdil veľvyslanec Slovenska pri WHO Jozef Šuvada. Dobrou správou je, že proti ochoreniu má Európa vakcínu, problémom aj ale je, že nový variant sa šíri rýchlejšie a ohrozuje najmä mladších.

"Európska komisia organizuje k tejto problematike ad hoc stretnutie HSC v pondelok (19. 8.). Jeho cieľom je výmena aktuálnych informácií, diskusia o koordinovanom postupe pre zabránenie šíreniu mpox v rámci európskeho regiónu a zhodnotenie doterajšieho vývoja v Európe. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pripravuje hodnotenie rizík v súvislosti s mpox," priblížil úrad.

Na Slovensku zaevidovali v období rokov 2022 až 2024 spolu 16 prípadov mpox

"V roku 2022 bolo hlásených 14 prípadov, v 2023 žiaden prípad a dva prípady v roku 2024. Úmrtie na mpox sme na Slovensku nezaznamenali," spresnil ÚVZ s tým, že laboratórnu diagnostiku na dôkaz vírusu mpox zaviedli v júni 2022.

Mpox je vírus, ktorý sa prenáša najmä priamym fyzickým kontaktom

"K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (tvárou v tvár), alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne," spresnili odborníci. Kým predtým sa toto ochorenie šírilo najmä pohlavným stykom, teraz stačí bližší dotyk. Môže preto ohroziť aj deti. 

Medzi príznaky ochorenia patria horúčka alebo zimnica, opuch lymfatických uzlín, silná bolesť hlavy, bolesti svalov či chrbta, únava alebo vyčerpanie. Ochorenie sa prejavuje aj vyrážkami, ktoré sa podľa odborníkov objavia zvyčajne jeden až tri dni od výskytu niektorého z príznakov. "Pľuzgieriky sa môžu objaviť aj na dlaniach, chodidlách, vnútri úst, pri análnom otvore alebo genitáliách. Môže ísť aj o ojedinelý pľuzgierik," ozrejmil úrad. Dodal, že infekcia sa môže ďalej prenášať až do zahojenia poslednej chrasty.

Prvé prípady zaznamenávajú už aj v Pakistane či Švédsku

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (14. 8.) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením nového varantu ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch. V súčasnosti sa ochorenie šíri v Konžskej demokratickej republike a objavilo sa aj v ďalších susediacich afrických krajinách. Vo štvrtok (15. 8.) už potvrdili prvý prípad opičích kiahní aj vo Švédsku, pričom ide o prvý prípad nebezpečnejšej verzie tohto vírusového ochorenia mimo afrického kontinentu. V nasledujúcich dňoch WHO očakáva výskyt ďalších prípadov v Európe.

Pakistanské úrady taktiež zachytili troch pacientov s podozrením na vírusové ochorenie mpox. 

Rozhovor so zástupcom SR v Riadiacej rade WHO Jozefom Šuvadom

​Podľa odborníkov netreba prepadať panike

"Rozhodne nám nehrozí nič podobné ako pri covide, pretože opičie kiahne sú oveľa menej nákazlivé. Neprenášajú sa vzduchom" uviedol infektológ Peter Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy