Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Koľko naozaj stojí školská výbava pre prváka? TV JOJ urobila základný nákup, takto to dopadlo
Zdielať na

Koľko naozaj stojí školská výbava pre prváka? TV JOJ urobila základný nákup, takto to dopadlo

SLOVENSKO / Vzdelávanie máme bezplatné, no každý rodič vie, aký prievan v peňaženke urobí nástup detí do školy v septembri. Nakupujeme zošity, kontrolujeme, ktoré pomôcky treba vymeniť a dokúpiť, často je treba zaplatiť aj za cestovné a krúžky. A to nás ešte čakajú poplatky za učebnice či príspevok do triedneho fondu. Boli sme urobiť základný nákup pre prváka a spýtali sme sa aj detí, čo si už do školy pripravujú.

​Mama a súčasne učiteľka odkazuje, že ak si nie ste istý, čo budú deti potrebovať s nákupom, počkajte. "Čakám na to, čo bude treba. Vyslovene zvyknem na konci prázdnin rodičom písať, aby nič nekupovali," hovorí učiteľka umeleckých predmetov Michaela Syrová.

Nákup sme urobili aj my

Vybrali sme sa do bežného papiernictva aj s náhodne vybraným zoznamom školských pomôcok pre prvákov zo Základnej školy v Lipovciach. "Základná výbava je za 32,65 eur," povedala predavačka Zuzana. Patria tam peračník, perá, farbičky, zošity a obaly. "Výtvarná je za tých 55,60 eur," pokračuje Zuzana. "Dohromady je to 88,25 eur," dodala. Do nákupu nebola zarátaná školská taška, ktorá sa cenovo pohybuje okolo 80 eur.

"Za výrobky z papiera si tento rok vyplácame 5,7 %, za kresliace a písacie potreby 4,8 % oproti minulému roku," ozrejmila ekonomická analytička Wood&Company Eva Sadovská.

Ešte nám chýba obsah vrecka na telesnú, hygienické pomôcky aj prezuvky. Rodičom prvákov sa v októbri časť nákladov vráti. "Príspevok na dieťa z dôvodu nástupu dieťaťa do prvého ročníka zvýšený o 110 eur," uviedla Iveta Dorčáková, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

O pomoc môže požiadať škola

O ďalšiu pomoc s pomôckami pre sociálne slabšie rodiny môže štát požiadať škola. Nielen štát prispieva, ale aj mestá a obce sa môžu rozhodnúť pomôcť.
Niektoré prispievajú 50 eur, iné 100 eur, no napríklad v Humennom je čiastka ešte vyššia, a to až 150 eur na prváčika. Takýto prváčik zároveň dostane aj kartu žiaka, vďaka ktorej môže využívať MHD zdarma. Tým ale pomoc radnice nekončí.

"Druhou formou pomoci mesta Humenné pre prváčikov je balíček, ktorý dostanú všetci prváci bez ohľadu na ich trvalý pobyt," potvrdil hovorca mesta Marián Škuba. V školskom balíčku sú základné školské pomôcky. Okrem toho však radnica a školy v spolupráci s úradom práce pomáhajú ešte osobitne žiakom zo sociálne slabých rodín formou dotácií. "Tieto školy za tieto finančné prostriedky nakúpia školské pomôcky," dodal hovorca.

Žiakom zo sociálne slabých rodín pomáhajú aj dobrovoľníci z občianskeho združenia Srdce pre všetkých. Môžu tak urobiť vďaka dobrým ľuďom, ktorí už nevyužívané školské pomôcky svojich detí posunú ďalej.

"Aj čo sa týka školských tašiek, už išli peračníky, ceruzky, perá a také veci, čo už ľudia podarovali, aby boli už prváčikovia prichystaný do školy. Ušetria korunky a môžu použiť na niečo iné," hovorí Katarína Kočanová z OZ Srdce pre všetkých.

Nezabudnite skontrolovať desiatovníky

Pre rodičov je čas skontrolovať desiatovníky. Niektoré po mesiaci a pol pripomínajú skôr školské projekty na biológiu. "Nezabúdať na to, že školský rok so sebou prinesie aj ďalšie náklady spojené či už so školským klubom, so stravou alebo s krúžkami," dodala Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy