Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
SND nemá pred začiatkom sezóny vedenie. Ekonomický riaditeľ Matej Bošňák rezignoval
Zdielať na

SND nemá pred začiatkom sezóny vedenie. Ekonomický riaditeľ Matej Bošňák rezignoval

BRATISLAVA / Bezvládie v Slovenskom národnom divadle sa stupňuje. Funkcie sa dnes vzdal jeho ekonomický riaditeľ. Hovorí, že s ním Ministerstvo kultúry nekomunikuje a vzhľadom na právne vákuum, v ktorom sa SND ocitlo, nemôže svoju prácu vykonávať zodpovedne. Ani 9 dní po odvolaní Mateja DRLIČKU viac ako 800 zamestnancov našej prvej scény nepozná meno jeho zástupcu. A bez štatutára je naše národné divadlo paralyzované.

Ekonomický riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Bošňák odstúpil z funkcie. Informoval o tom na piatkovej (16. 8.) tlačovej besede. Deje sa tak po tom, čo ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) minulý týždeň odvolala šéfa SND Mateja Drličku. Momentálne nie je jasné, kto ich vo funkciách nahradí, ani ako bude divadlo fungovať tesne pred začiatkom novej sezóny.

Problémy v divadle

Bošňák upozorňuje pritom na problémy, ktoré trvajú viac ako týždeň - SND nemôže pracovať s právnymi dokumentami, vykonávať platby nad 5-tisíc eur či riešiť spolupráce s externými umelcami. "Divadlo momentálne nie je bez porušenia minimálne zákona alebo internej smernice o základnej finančnej podpore, schopné podpísať žiadnu zmluvu," hovorí Bošňák.

Prevádzka divadla je ohrozená

Bošňák tiež informoval, že požiadal o ukončenie pracovného pomeru. Uviedol, že ako ekonomický riaditeľ nemá oprávnenie ani kompetenciu určiť zamestnanca, ktorý by ho nahradil, ani niekoho poveriť touto úlohou.

Zároveň podotkol, že medzi ním a ministerkou nedošlo k žiadnej dohode. Dodal, že prevádzka SND je krátko pred začiatkom sezóny ohrozená.

Ministerka by mala vymenovať dočasného riaditeľa

Rezortu sme sa opýtali, kedy plánuje v tejto veci konať a takisto, kedy vypíše výberové konanie na nového stáleho šéfa. No rovnako, ako pri našej reportáži v pondelok, odpoveď sme nedostali. Ani z pera tlačového odboru, ani od generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu.

Jediné nedávne verejné vystúpenie Martiny Šimkovičovej ohľadom situácie v SND prišlo na tlačovom vyhlásení bez možnosti novinárskych otázok. Ukázala na ňom anonymný otvorený list, ktorý jej prišiel s podpisom "Nespokojní umeleckí zamestnanci".

Do funkcie vrátila Polákovú

Ministerka takisto vrátila do funkcie Ninu Polákovú, Drličkom odvolanú šéfku baletu. Podľa jej slov na spoločnom stretnutí opísala praktiky bývalého šéfa. "V podstate ani nikdy nemohla prísť o platný dekrét, ako riaditeľka divadla, teda baletu, tak sa vrátila do svojej práce," tvrdí Šimkovičová.

Postoj Polákovej zatiaľ nepoznáme. Na tlačovke vedľa svojich kolegov nestála. Neprišla ani na ranné stretnutie vedenia, kde si mali prejsť spoločný postup do vymenovania dočasného riaditeľa. A naše telefonáty ostali bez odozvy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy