Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Ropovod Adria je pripravený zásobovať Slovensko, Maďarsko má však výhrady
Zdielať na

Ropovod Adria je pripravený zásobovať Slovensko, Maďarsko má však výhrady

OMIŠALJI / Chorvátsko dokáže zásobovať pomocou ropovodu Adria v plnej kapacite Maďarsko, Slovensko a čiastočne aj Česko. Podľa chorvátskeho ministra hospodárstva Ante Šušnjara musíme všetci myslieť na Európu bez ruských fosilných palív, a to v blízkej budúcnosti. Chorvátska vláda naďalej odmieta, že by bola ich krajina nespoľahlivým partnerom a voči tvrdeniam maďarského ministra zahraničných vecí sa tvrdo ohradila. Priamo do terminálu v Omišalji na ostrove Krk, z ktorého by k nám mohla tiecť ropa, sa dostal aj náš štáb.

Už je to takmer mesiac, čo cez ropovod Družba prestala prúdiť ruská ropa do Maďarska a aj ku nám. Alternatívou pre dodávku by aj podľa Európskej komisie mohol byť chorvátsky ropovod Adria. "Chorvátska spoločnosť JANAF je pripravená zásobovať v plnej kapacite Maďarsko a Slovensko a možno aj Českú republiku," uviedol chorvátsky minister hospodárstva Ante Šušnjar.

Dva týždne naspäť ale maďarská strana označila Chorvátsko ako nedôveryhodného partnera. "Na základe našich doterajších skúseností Chorvátsko nie je pre nás spoľahlivou tranzitnou krajinou," napísal na socialnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Proti týmto tvrdeniam sa chorvátska vláda tvrdo ohradila. Podľa ministra hospodárstva Ante Šušnjara sú fakty jednoznačne na chorvátskej strane a zo strany Maďarska ide iba o politiku.

"Keď začala ruská agresia na Ukrajine, prišli sem a maďarské spoločnosti si zobrali nejaké skladovacie priestory v LNG terminále. Funguje to spoľahlivo odtiaľto do Maďarska a nemáme žiadne problémy. Takže to je dôkaz, že sme spoľahlivá krajina," pokračoval Šušnjar.

Terminál v Omišalji na ostrove Krk je unikátny pre svoje umiestnenie

Poloostrov, na ktorom je postavený meria takmer 2 a pol kilometra. A suroviny sem môžu voziť aj tie najväčšie tankery na svete.

"Pre príklad - lode, ktoré sem môžu prísť majú dĺžku aj 360 metrov, to sú tri futbalové ihriská. Máme dostatok kapacity, naša kapacita je 20 miliónov ton, máme tu 20 nádrží pre surovú ropu, s kapacitou 1,4 milión kubických metrov, a 80-tisíc kubických metrov pre suroviny," informoval manažér terminálu JANAF Bruno Janković.

Ponúka na tranzit ropy cez ropovod Adria aj naďalej platí. Podľa chorvátskych vládnych predstaviteľov je kapacita dostatočná. "Pre všetkých našich susedov, pre všetky európske krajiny sme pripravení dodávať ropu a plyn z našich terminálov JANAF, LNG terminálu odtiaľto z Krku," uistil Šušnjar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy