Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Mesto odovzdalo sedemdesiat nových bytov. Päť z nich vyčlenili pre lekárov
Zdielať na

Mesto odovzdalo sedemdesiat nových bytov. Päť z nich vyčlenili pre lekárov

VRANOV NAD TOPĽOU / Mesto odovzdalo sedemdesiat nových nájomných bytov. Išlo o najväčšiu investíciu mesta za posledných desať rokov. Kým niekde sa nájomné byty žrebujú, vo Vranove nad Topľou ich vyberali členovia komisie. A päť bytov vyčlenili špeciálne pre lekárov.

​Výstavba bytov začala len pred dvomi rokmi

Dnes si už prví nájomcovia pozreli svoje byty. Úspešných uchádzačov vyberala mestská komisia. "Čakali sme pár mesiacov. Dali sme si žiadosť a keď nám to mesto schválilo, tak sme sa prišli pozrieť," povedala úspešná uchádzačka o mestský byt Miriama. Uchádzačov bolo zhruba tristo. K bytu sa nateraz dostalo sedemdesiat z nich.

Pani Miriama neskrývala spokojnosť. Je jednou z tých, ktorá splnila podmienky a v septembri sa bude sťahovať. "Zatiaľ sme dvojčlenná rodina a s manželom teraz bývame v inom prenajatom byte, tak aj preto sa tešíme, že sa budeme sťahovať do novšieho bytu, ktorý si môžeme zariadiť podľa seba," pokračuje pani Miriama.

Ide o byty bežného štandardu

Projekt je však veľkým moderným a dizajnovým prvkom v meste. Byty majú výbornú lokalitu, sú blízko centra mesta a nemocnice. Zhotoviteľ už nájomné byty staval po celom Slovensku. O bytoch vo Vranove hovorí ako o nadštandardných. "Bytovka už má aj výťah, takže popri tých lacnejších verziách je táto bytovka je o niečo drahšia, preto aj mesto dofinancovalo viacej prostriedkov z vlastných zdrojov. Veľké okná, a tá svetlotechnika je úplne iná ako v tých štandardných bytoch,"  opísal zástupca zhotoviteľa Július Kozák.

"Bolo ťažké rozhodovanie, čo s týmto priestorom. Boli aj niektoré iné návrhy, napríklad aby sa tu vybudoval park. V blízkosti tejto lokality sú materské školy, základné školy, nemocnica. Táto lokalita je priamo určená na to, aby tu vznikli nové byty," povedal primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

Nájomné sa bude pohybovať od 170 eur

Nájomné sa bude pohybovať od 170 eur za jednoizbové byty, po 250 eur za dvojizbový a necelých 300 eur za trojizbové byty. Dvojizbový byt dostane aj pani Miriama, s inkasom za energie bude platiť zhruba 400 eur mesačne. "Obidvaja máme prácu a stály príjem, takže čo sa týka toho, myslím si, že problém nebude. Je to super príležitosť pre každého, kto si podal žiadosť. Môže ten byt využívať a osamostatniť sa napríklad od rodičov alebo podobne," dodala pani Miriama.

"Dokonca sme sa dohodli s vedením nemocnice a vyšli sme im v ústrety. Vyčlenili sme päť bytov pre lekárov, ktorí pracujú v tejto nemocnici. Týmto sme nemocnici pomohli, aby sa stabilizovali oddelenia, aby personálne boli zabezpečené," dodal Ragan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy