Jasno
21°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Projekt práca namiesto dávok úspešne napreduje. Cieľom je zamestnať čo najviac ľudí
Zdielať na

Projekt práca namiesto dávok úspešne napreduje. Cieľom je zamestnať čo najviac ľudí

BRATISLAVA / Projekt práca namiesto dávok v hmotnej núdzi úspešne napreduje. Minister Erik Tomáš na tom spolupracuje aj s rómskym splnomocnencom Alexandrom Daškom. Cieľom je znížiť zneužívanie sociálneho systému a zamestnať čo najviac ľudí. Aktuálne je k dispozícii sto tisíc voľných pracovných miest.

Historické minimá

"Získavame postupne podporu nielen od ľudí, ale aj od konkrétnych úradov. Práca je najlepším nástrojom proti chudobe," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. "Potrebujeme dostať čo najviac Rómov do zamestnania," poznamenal splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Alexander Daško.

Čo sa týka nezamestnanosti, aktuálne sme na historických minimách. Momentálne je nezamestnaných 165-tisíc ľudí a disponibilných 143-tisíc. Rezort práce chce čo najviac týchto ľudí dostať do reálnej práce a vytvoriť im pracovné návyky. "Takíto ľudia pomôžu nielen sebe, ale aj štátu. A tak je to správne. Takže my budeme bojovať o každého slovenského občana," opísal Tomáš.

Ľudia ale budú niesť zodpovednosť, ak odmietnu prácu, ktorá zodpovedá ich schopnostiam a zručnostiam. Bude im krátená alebo odobratá dávka v hmotnej núdzi na dobu jedného roka. Ako to ale vidia samotní Rómovia? Pýtali sme sa v najstaršej rómskej osade na Slovensku. Ľudia na Podskalke v Humennom nám povedali, že viac pracovných príležitostí by uvítali. "To je jedno, aká práca, len aby každý robil," povedala obyvateľka Podskalky Mária Kováčová. "Sociálna dávka – čo to je? A ešte teraz, keď je všetko drahé. Veď niekedy v mojom veku všetci robili, či to boli Rómovia, či takí, každý bol rád, že má prácu," opísala obyvateľka Podskalky Mária.

Férový výber

Stretli sa aj s tým, že hoci pri uchádzaní o prácu narazili na diskrimináciu. "Ako pomocná sila v kuchyni a nedalo sa," dodala Mária. Martin si prácu doma nájsť nevedel. Vycestoval do zahraničia. Najskôr sám, teraz so sebou berie aj manželku a deti. "Chodím do práce, žijem ako človek, mám úroveň, nemusím chodiť po smetných košoch. Keby tu bola práca, nebol by som teraz v zahraničí. Musíte dať šancu Rómom a bude to inak vyzerať," povedal obyvateľ Podskalky Martin.

Splnomocnenec pre rómsku komunitu všetkým záujemcom odkazuje, že pôjde o férový výber. "Neberte to, že je to reštriktívne, a že teraz ideme niekoho diskriminovať. Nehľadajte za tým žiadny rasizmus. Budeme dbať o to, aby sa veľmi čestne a seriózne vybrali podmienky pre našu komunitu," dodal Daško. "Pevne verím, že táto téma bude rozpracovaná tak, aby sme pomohli všetkým nezamestnaným, vrátane Rómov, získať reálnu prácu, aby sa dostali z toho bludného kruhu a začali pracovať," dodal Tomáš.

Pracovné miesta

Situáciu môže komplikovať aj fakt, že je nedostatok kvalifikovanej a nekvalifikovanej pracovnej sily. Samosprávy ale prezrádzajú, že v jednotlivých obciach a mestách je záujem o takto vytvorené pracovné miesta. "Záujem ľudí je a bol aj záujem samospráv. Pre veľkú časť ľudí, ktorí v minulosti sa zapájali do aktivačných činností, je to častokrát jediná forma, ako si zachovať pracovné zručnosti, pracovné návyky a možnosť uplatnenia na špecifickom trhu práce," opísal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

A záujemcov neodrádza ani hrozba straty dávky. "Práve naopak. Niekedy je nevyhnutné, aby mali takúto motiváciu, aby ľudia vedeli, že nad nimi visí nejaký Damoklov meč. Že môžu pracovať, a ak nechcú a sú s prepáčením leniví, tak potom musí nad nimi visieť Damoklov meč. Čiže je to správne," dodal Božik. Okrem toho, u nás pracuje 107-tisíc cudzincov, z toho dve tretiny z tretích krajín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy