Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Mesto s takmer tristoročnou korunovačnou históriou. V Dóme bola korunovaná aj Mária Terézia
Zdielať na

Mesto s takmer tristoročnou korunovačnou históriou. V Dóme bola korunovaná aj Mária Terézia

BRATISLAVA / Mesto ožilo korunováciami. Má totiž takmer tristoročnú korunovačnú históriu a bola hlavným mestom Uhorska. V Dóme svätého Martina bola korunovaná aj Mária Terézia. V Starej radnici je vystavená dokonalá kópia uhorskej koruny.

​Nadšenie z uhorskej koruny

"Je prekrásna, veľmi pekná," "najviac sa mi na korune páčili perly," "a navyše ten modrý diamant, ktorý bol v strede, a potom ešte taký fialový, bol krásny," povedali návštevníci. Nadšenie z uhorskej koruny, ktorej originál leží v Budapešti v parlamente, neskrývali ani zahraniční turisti. Bolo ňou korunovaných 50 uhorských panovníkov. "Veľmi sme si to užili. Bratislava je podľa nás krásne mesto," "je naozaj nádherná," "zaujímalo by ma, prečo je ten krížik na nej nakrivo," dodali. Krížik je nakrivo preto, lebo ho má tak aj originál. Bol na korune poškodený nevhodnou manipuláciou.

Verná kópia

Verná replika uhorskej koruny je vystavená v najkrajšej miestnosti Starej radnice, v súdnej sieni. Vyhotovená je v gotickom štýle a jej originál bol prvýkrát použitý pred 700 rokmi. "Mnohí ju poznajú pod menom Svätoštefanská koruna. My teda máme vystavenú vernú kópiu. Jej výroba trvala viac ako tisíc hodín," opísala manažérka PR a marketingu Múzea mesta Bratislavy Katarína Selecká.

Symbol stability Uhorska

"Pokiaľ sa nachádzala v krajine, tak to aj znamenalo, že v krajine je mier a krajine sa darí. Paradoxne mala celkom dobrodružný život, pretože putovala po svete," dodala Selecká. Napríklad v roku 1945 ju z dôvodu ochrany odviezli do USA. Späť do Maďarska sa vrátila až v roku 1978. V súvislosti s uhorskou korunou, ale aj bohatou históriou Bratislavy sú už tradične v lete v hlavnom meste korunovačné dni, počas ktorých môžu ľudia naživo vidieť korunovačný akt aj 200-členný kráľovský sprievod. "My si veľmi vážime, že sa korunovácie konajú v meste. Myslím nielen tie súčasné, ale aj tie z minulosti, pretože priniesli mestu veľký rozvoj," povedal predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board Vladimír Grežo.

Tristoročná korunovačná história

Bratislava má 300-ročnú korunovačnú históriu. V meste bolo korunovaných 18 panovníkov, vrátane Márie Terézie. Dnes sa však pripomína najmä korunovácia 9-ročného Jozefa I. "Je to zaujímavé, zatiaľ sa mám dobre. Je mi teplo, ale vydržím to," povedal 9-ročný predstaviteľ uhorského kráľa Jozefa I. "Otec mu dal tak dobré vzdelanie, že bol výborným geografom a výborným hudobníkom," dodal Grežo. Samotný korunovačný akt nechali za dverami histórie. "Myslím si, že je to super," "to prehlbuje našu históriu," dodali oslovení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy