Oblačno
14°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Turany-Hubová: Nákladná výstavba D1 potrvá ešte roky
Zdielať na

Turany-Hubová: Nákladná výstavba D1 potrvá ešte roky

SLOVENSKO / O tom, ako Slováci dokážu zveľaďovať svoj štát, okrem iného vypovedá aj dlhodobá neschopnosť spojiť diaľnicou naše dve najväčšie mestá. Zrejme sa to konečne pohne, keďže už vyhlásili verejné obstarávanie na posledný nerozostavaný úsek D1 Turany-Hubová. Bude to však drahé a potrvá to roky.

Víťazný uchádzač by mal úsek postaviť do siedmych rokov od podpisu zmluvy. Bude to historicky najvyššia investícia Národnej diaľničnej spoločnosti - predpokladaná cena vrátane DPH je takmer dve miliardy eur.

"Celý ten úsek má 14 kilometrov, viac než polovica ide v tuneloch, zvyšná časť sú mosty. To znamená, tá cena je naozaj drahá," uviedol minister dopravy Jozef Ráž. Kým mnohé úseky našich autostrád postavili vďaka peniazom z Európskej únie, úsek Turany - Hubová sa má financovať z domácej kasy. "Treba ale vidieť, že tá investícia nepôjde za rok, je rozložená do nejakých siedmych rokov, takže myslím si, že aj štátny rozpočet sa s tým bude vedieť vysporiadať," vysvetlil štátny tajomník Ministerstva dopravy Igor Choma.

Výstavba slovenských diaľnic sa dlhodobo trápi s viacerými problémami - od prírodných až po manažérske

Na niektoré poukazoval aj predchádzajúci minister dopravy Lančarič z vlády odborníkov. "Si neveríme, tým pádom mnohé veci predražujeme a naťahujeme v čase, napríklad tým, že vysúťažujeme veľmi krátke úseky diaľnic," priblížil vtedajší minister dopravy Pavol Lančarič.

"My máme strašne zložitý legislatívny proces povoľovania, a nám sa potom bežne stane, že nám prepadne stavebné povolenie," osvetlil dopravný analytik Ondrej Matej. Administratíva aktuálneho ministra opakovane hovorí, že to všetko chcú zrýchliť - verejné obstarávanie, majetkovo-právne vysporiadanie, či povoľovacie procedúry.

"U nás naozaj sme nastavili tie procesy nastavili tak, aby ani deň navyše sme nečakali viac, ako je nutné," povedal generálny riaditeľ NDS Filip Macháček. Turany - Hubová je hudba vzdialenej budúcnosti, dajme si niečo aktuálne - minister Ráž potvrdil, že z rôznych príčin do decembra nedokončia očakávaný úsek Tvrdošín - Nižná. To znamená, že do siete slovenských autostrád tento rok nepribudne ani jeden nový kilometer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy