Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Štefan Kuffa prerušil predstavenie Národného divadla. Vyháňal divákov, herci ho údajne napadli tyčami
Zdielať na

Štefan Kuffa prerušil predstavenie Národného divadla. Vyháňal divákov, herci ho údajne napadli tyčami

MALÁ FRANKOVÁ / Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa mal podľa portálu Aktuality.sk prerušiť predstavenie Národného divadla Košice Moje baby. Prvotnú informáciu priniesol na sociálnej sieti šéfredaktor Zamagurských novín, Lukáš Marhefka.

Ako informujú Aktuality.sk, Kuffa mal v čase, keď mala vystúpiť herečka Dana Košická, určovať, pre koho je predstavenie vhodné a pre koho nie. "Svojvoľne prerušil výstup herečky," poznamenal Marhefka, ktorý taktiež povedal, že sa z incidentu doteraz chveje. "Zažil som niečo nehorázne," dodal. Kuffa sa však ohradil vo videu, ktoré nahral po incidente. Hovorí v ňom o tom, že ho napadli herci alebo kulisári tyčami. 

Kuffa: Pustili perverzný film a v javisku boli deti

"Môžete sa pýtať ľudí z Malej Frankovej. Mali sme krásny večer, bolo tam kultúrne podujatie, svätá omša. Na záver večer pustili perverzný film, kde v javisku boli deti," povedal vo videu. Taktiež mal vyzvať rodičov, aby deti poslali preč a upozorniť, že film je nevhodný a nemajú ho púšťať. "Napadli nás tyčami a človek, ktorý natáčal video, dostal po ruke," ozrejmil. 

Podľa starostu, hercov vypískali a publikum opúšťali diváci už pred zásahom štátneho tajomníka V obci sme zhodou okolností stretli aj divadelnú kritičku, ktorá na rozdiel od nich v hľadisku zotrvala. "On to nemal čo komentovať. Sedeli tam dospelí ľudia, súdni, podľa môjho názoru. A keď mali so sebou deti, tak deti poslali preč alebo odišli. Lebo poodchádzali tam ľudia, to je fakt. Ale takéto zásahy do prebiehajúceho predstavenia? To kde sme? Vyzeralo to ako nejaká inkvizícia. To je horšie ako za komunistov," myslí si kritička Viera Langerová.

Herečka Ľuba Blaškovičová v hre účinkovala tiež. Na sociálnej sieti opísala incident. "Štátny tajomník Kuffa priamo vstúpil do predstavenia, zastavil ho a vyháňal divákov. Predstavenie bolo prerušené," opísala. Ďalej napísala, že je zamestnankyňa divadla a plnila si svoje pracovné povinnosti. Tiež verí, že Národné divadlo Košice vydá oficiálne stanovisko. "Nič šialenejšie a nehoráznejšie a dehonestujúcejšie umeleckú tvorbu a umelca, stojaceho práve na javisku, som nezažila a nepočula," uviedla Blaškovičová.

K incidentu sa ozvala aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová

"Zvažujem nariadiť prešetrenie incidentu, keďže je tu podozrenie, že môže ísť o porušenie zákona - Ohrozovanie mravnej výchovy mládeže," napísala. Udalosťami v Malej Frankovej sa už podľa prešovského krajského hovorcu polícia zaoberá. Detaily však neposkytol.

O čom je hra "Moje baby"? 

Debut Elaine Murphyovej je najlepšia írska hra roku 2008 a 2009, pričom Národné divadlo v Košiciach malo premiéru tejto hry 25. novembra 2016. V hre vystupujú tri ženy - vnučka, matka a babka. Hovoria o bežných, neštandardných, prekvapivých, zásadných, no tiež banálne-obyčajných veciach, ktoré priniesol jeden rok. V slovenskej verzii 3 ženy stvárňujú Alena Ďuránová, Dana Košická a Ľuba Blaškovičová. 

Kultúrna inštitúcia na svojom webe upozorňuje, že inscenácia je vhodná od 18 rokov.

Viac si pozrite v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy