Zatiahnuté, dážď
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Slovensko nemá dosť skla na recykláciu. Množstvo fliaš končí v komunálnom odpade
Zdielať na

Slovensko nemá dosť skla na recykláciu. Množstvo fliaš končí v komunálnom odpade

NEMŠOVÁ / Na Slovensku je nedostatok použitého obalového skla na recykláciu. Napriek tomu, že ľudia separujú viac, stále je to málo, preto sklo na výrobu fliaš či pohárov musíme dovážať z celej Európy. Množstvo fliaš pritom podľa odborníkov končí v komunálnom odpade. Pozrite sa, ako to vyzerá na najväčšej triediacej linke na Slovensku.

"Je to veľmi významná surovina. Obalové sklo sa dá vyrobiť v podstate na 100 % z použitého skla. Sklo je recyklovateľné donekonečna," hovorí Boris Sluka, riaditeľ Vetropack Nemšová.

Separovanie stále nestačí

Napriek tomu, že Slováci v porovnaní s minulými rokmi separujú viac, stále to nestačí. "Dnes sme momentálne niekde na úrovni 80 až 90-tisíc ton.
Treba však povedať, že naša recyklačné linka má schopnosť na vstupe prijať za rok až 155-tisíc ton," pokračuje Sluka.

Podľa odborníkov veľké množstvo skla stále končí v komunálnom odpade. "My veľmi privítame, aby ľudia skutočne separovali to sklo a aby sa nebáli, aby to dávali do tých zelených kontajnerov. Na každých 10 % črepov, ktoré pridávame do vsádzky, ušetríme zhruba 3 % energií a 7 až 10 % CO2," ozrejmil Sluka.

Ako to funguje?

Sklo, ktoré sem privezú, nechajú niekoľko mesiacov postáť, potom ho presunú do triediace linky, kde ho zbavia nečistôt. "Na základe svetelných lúčov a potom je tam magnet. Proste rôzne zariadenia, ktoré toto vedia odseparovať. Vygeneruje asi 8,5-tisíc ton odpadu," vysvetlil Sluka.

Črepy stavia peciach, kde teplota v nich dosahuje 1600 stupňov Celzia. "Jedna taví biele sklo, druhá taví farebné sklo," hovorí technológ tavenia Ján Kebýsek. "Sklo potom ďalej putuje do kanálov, kde sa tepelne upravuje."

"Na konci žľabu je dávkovací mechanizmus, ktorý potrebujeme alebo ktorý vytvorí kvapku, z ktorej sa potom ten konkrétny výrobok vyrobí," hovorí Roman Fait, riaditeľ Vetropacku. "Zhruba vyrobíme denne asi 1,7 milióna fliaš," dodáva Sluka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy