Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Štefan Kuffa opäť zasahuje: Tentokrát sa mu podľa Demokratov nepáčila časť výstavy v múzeu
Zdielať na

Štefan Kuffa opäť zasahuje: Tentokrát sa mu podľa Demokratov nepáčila časť výstavy v múzeu

BRATISLAVA / V nedeľu divadelné predstavenie a dnes výstava v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Štátny tajomník Štefan Kuffa mal mať výhrady k expozícii, ktorá je v múzeu vystavená už 8 rokov. Kvôli výhradám Kuffu malo expozíciu múzeum zmeniť a výjav z neskorej doby bronzovej nahradili žitom. Samotné múzeum nátlak zo strany štátneho tajomníka odmieta a expozície mení priebežne a podľa potreby.

"Podávame podnet na Múzejnú a galerijnú radu, Medzinárodnú radu múzeí (ICOM) a rovnako vyzývame odbornú verejnosť, aby k takýmto svojvoľným mocenským zásahom neostala ľahostajná," vyzývajú Demokrati vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Múzeum je podľa strany v Kuffovej priamej riadiacej pôsobnosti. "Po nedávnej návšteve a výhradách Štefana Kuffu v SMOPAJ bola táto dioráma upravená tak, aby nezobrazovala uctievanie pohanského božstva ľudskou obetou. Figurína klaňajúceho sa obetovaného bola nahradená obilninami," dodali Demokrati. 

Štefana Kuffu sme sa aj dnes pokúšali zohnať na ministerstve životného prostredia. Jeho sekretárka nás odkázala na tlačový odbor rezortu. Spojiť sa nám s ním nepodarilo. Na tlačové oddelenie sme poslali aj písomnú žiadosť o vyjadrenie, do uzávery novín nám ale odpoveď neprišla. Pýtali sme sa na to aj Tomáša Tarabu. "Mňa táto téma absolútne nezaujíma. Mňa zaujíma či na Slovensko bude odkanalizovaných za 600 miliónov kanál a voda," reagoval.

Demokrati: Je to výsmech práci archeológov a ľudskému poznaniu

"Ideologické zásahy do vedeckého bádania sú v slobodnej spoločnosti neakceptovateľné. Hlavný vládny cenzor Štefan Kuffa má nulovú kvalifikáciu v oblasti speleoarcheológie a múzejníctva. Napriek tomu si uzurpuje neobmedzené právo ovplyvňovať aktivity odbornej špecializovanej inštitúcie," pokračovali Demokrati. Dodali, že obmedzenie vedeckých poznatkov k verejnosti ohrozuje základy usporiadania našej spoločnosti. 

Čo predstavovala expozícia?

Dioráma v speleoarcheologickej časti expozície Kras a jaskyne Slovenska zobrazovala výjav prípravy ľudskej obety pohanskému božstvu. Návštevníkom mal priblížiť uctievanie si neznámeho božstva. Pre ľudí z doby bronzovej a halštatskej to bolo neodmysliteľnou súčasťou duchovného sveta, uviedli Demokrati. Pri tom sú aj vzácne nálezy z jaskýň na území SR, šperky, keramické nádoby a iné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy