Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Obchodníci hlásia nárast krádeží: Môže to byť vplyvom Trestného zákona?
Zdielať na

Obchodníci hlásia nárast krádeží: Môže to byť vplyvom Trestného zákona?

BRATISLAVA / Z regálov obchodov mizne tovar a je ho vraj čoraz viac, hlásia obchodníci. Tento nárast krádeží prichádza krátko potom, ako začiatkom augusta vstúpila do platnosti novela trestného zákona. Drobné krádeže trestá zákon po novom miernejšie a ani pri recidíve viac nehrozí väzenie, čo si už zrejme zlodeji všimli.

​Ako prvá sa spomedzi veľkých potravinových reťazcov ozvala Billa. Od schválenia Trestného zákona sa vraj v jej predajniach kradne viac. "Billa Slovensko v poslednom období zaznamenala zvýšený nárast krádeží, najmä drahšieho tovaru a vo väčších množstvách. Situácia tak môže reflektovať aj zmenu zákona," reagoval hovorca spoločnosti Billa Marek Kravjar. Určitý nárast krádeží eviduje v poslednom období aj reťazec Tesco a v reakcii na to posilňuje bezpečnosť.

Aké zmeny v Trestnom zákone teda môžu byť pre zlodejov atraktívne?

Spoločnosť Lidl odpísala, že za uplynulé obdobie výrazne vyšší počet krádeží zamestnanci nezaznamenali. Zákazníci si však môžu na jej pultoch v poslednom období všimnúť preventívnu kampaň, ktorá od kradnutia odrádza. Oslovili sme aj iniciatívu slovenských maloobchodníkov, ktorá združuje značky prevádzkujúce na Slovensku asi 1 000 predajní. Jej predseda je zatiaľ pri hodnotení zdržanlivý. "Nedá sa to ešte úplne vyhodnotiť, ale samozrejme registrujeme nárast u niektorých obchodníkov. Záleží to však od segmentu, lokality alebo typu predajne. Reálny počet krádeží alebo spôsobené škody uvidíme až časom a budeme to vedieť vyhodnotiť predpokladám až po vianočnom období," zhodnotil predseda iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. 

Ide najmä o navýšenie hranice malej škody. Je to hranica po prekročení ktorej už ide o trestný čin a nie o priestupok pri krádeži. Pôvodne to bolo 266 eur, po novom je to 700 eur. Okrem toho obchodníkom komplikuje život aj vypustenie tzv. keksíkového paragrafu. Ten robil z opakovanej, hoc aj drobné krádeže v priebehu jedného roka automaticky trestný čin s hrozbou dvojročného väzenia. To je viac minulosťou. Recidivista obíde aktuálne nanajvýš s pokutou do 331 eur.

Cieľom nemá byť zatvárať do väzenia vreckových zlodejov

"Našim cieľom samozrejme nie je zatvárať do väzenia vreckových zlodejov. Problém je ten, že novelou Trestného zákona nie sú postihovaní ani páchatelia, ktorí toto majú naozaj v rámci organizovanej skupiny," povedal Krakovský.  "Zlodeji sa môžu dopúšťať priestupkov, koľko len chcú, opakovane, pokiaľ tá škoda nepresiahne 700 eur a v podstate nič sa im za to nestane," vyjadrila sa poslankyňa Veronika Remišová. "Novelizácia trestných kódexov platí tri týždne. Za tri týždne neviete spraviť ani obchodné reťazce, ani nikto nevie spraviť serióznu štatistiku," uviedol minister spravodlivosti Boris Susko. 

"Vy ste historicky spustili a to netýka sa len JOJky a budete ďalej v týchto týždňoch podsúvať verejnosti, že sa tu nejak zvyšuje zásadne kriminalita," reagoval na otázky našej reportérky Lenky Ježovej Tibor Gašpar. Ohradila sa, že to tvrdí hovorca reťazca. "Ešte raz hovorím, že to, čo tvrdia reťazce, nie je pravda," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy