Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
FOTOGÁLERIA: Takto vyzerá modrý Mesiac. Videli ste ho aj vy?
Zdielať na

FOTOGÁLERIA: Takto vyzerá modrý Mesiac. Videli ste ho aj vy?

HUMENNÉ / Nemohli ste včera v noci zaspať? Možno za to mohol spln Mesiaca, ktorý bol mimoriadny. Náš vesmírny spoločník sa dostal veľmi blízko k Zemi. A ešte mal aj prívlastok modrý, aj keď modrý nebol ani náhodou. Dokazujú to aj zábery z celého sveta. Niekto možno rozoznal, že svietil viac ako zvyčajne. Takýto veľký Mesiac je preto najlepšie sledovať, keď vychádza alebo zapadá.

​Je to vzácna kombinácia – jednak nastal spln Mesiaca, no zároveň sa v rámci svojej obežnej dráhy dostal veľmi blízko k našej planéte. Mesiac sa v tejto kombinácií javí väčší a jasnejší než obvykle. "Spln Mesiaca je trošku výnimočný, ide o tzv. modrý Mesiac," podotkol odborný pracovník Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Róbert Adam. 

Prečo sa nazýva "modrý Mesiac" keď v skutočnosti modrý nie je?

Mesiac však nemal modrú farbu, ale tento prívlastok má z dôvodu, že ide o tretí spln zo štyroch možných v astronomickom lete. Ak aj mesiac niekedy vidíme modrý, je to z dôvodu prítomnosti rozptýleného prachu po sopečných erupciách alebo po požiaroch. "Dokonca spozorovali zelené farby Mesiaca. Bežná je aj červená alebo oranžová farba, súvisí to s našou atmosférou, my reálne vidíme zmenu farby. Závisí to aj od množstva prachových častíc v atmosfére alebo trošku vyššie nad zemským povrchom," doplnil odborník.

Ľudia zvyčajne vesmírnym úkazom pripisovali magickú silu a už naši predkovia verili, že spln má čarovnú moc. Podľa etnologičky je táto viera veľmi star a siaha do predkresťanského staroslovenského obdobia. "Veľmi si uctievali nebeské telesá - slnko a Mesiac, ten nazývali dokonca nočným slnkom," podotkla Katarína Nádaská, etnologička.

So splnom sa spájajú rôzne povery

Vtedy si ľudia nevedeli vysvetliť, prečo k splnu dochádza, spájali s ním rôzne povery. Napríklad, že spln z hrobov povyťahuje upírov alebo, že z Mesiaca padá jedovatá rosa, a preto si ľudia zakrývali studne. No napríklad Egypťania či Babylončania spln už chápali ak prírodný cyklus. "Spájal sa s vhodným časom na počatie dieťaťa a teda hlavne v prípade, že si budúci rodičia predstavovali, že ich dieťa má byť šikovné, múdre a krásne," dodala etnologička. 

Ľudia tiež verili, že počas splnu je dobré zbierať liečivé bylinky a že ich silu spln ešte viac zvýrazní. Mesiac sa každým dňom dostáva bližšie a bližšie k Zemi. Najbližšie bude 18. septembra. "Vzdialenosť medzi ním a našou planétou je ešte menšia, asi 357 000 kilometrov," zdôraznil Adam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy