Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Zrušenie 2 % z daní by zasiahlo neziskovky: Hrozí strata 53 miliónov eur
Zdielať na

Zrušenie 2 % z daní by zasiahlo neziskovky: Hrozí strata 53 miliónov eur

BRATISLAVA / Nie je to po prvý raz, čo niekto navrhuje, aby sa zrušilo darovanie dvoch percent z daní. Tentoraz pre právnické osoby. Išlo by približne o polovicu ročných príjmov pre neziskové organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom, ale aj školám či športovým organizáciám. Znamenalo by to stratu 53-miliónov eur.

Zatiaľ ide stále iba o návrh. No možnú stratu polovice financií, ktoré získavali z darovania 2 percent právnických osôb, berú neziskové organizácie už teraz ako vážnu hrozbu pre dostupnosť pomoci pre ľudí v núdzi.

"Keďže práve z týchto zdrojov pomáhame aj pri náhlych krízach. Že by sme nemali tú flexibilitu a tú rýchlosť. Napríklad v prípade, že by vypukli veľké povodne na Slovensku," povedala riaditeľka organizácie Človek v ohrození Andrea Najvirtová. "Nám pomáhajú dve percentá v tom, že vieme byť ozaj flexibilní v čase, v priestore, v regióne, vieme vycestovať za tými klientmi," uviedla Soňa Oškášová z Občianskeho združenia Návrat.

Už vlani prišiel s návrhom, pokiaľ ide o darovanie 2% minister práce. Aj vtedy sa neziskové organizácie ozvali

"Na rodičovský dôchodok budú môcť pracujúce deti prispievať svojim rodičom z 2 % z daní z príjmov. Nejde o žiadny útok na tretí sektor," informoval minister práce Erik Tomáš. Teraz, v závere júla Inštitút sociálnej demokracie navrhol zrušiť firmám odhadovaný zisk 30-50 miliónov eur ročne by tým, ktorí to potrebujú prerozdeľovalo ministerstvo práce.

"Tie dve percentá idú, žiaľbohu, aj na politické činné združenia. My to riešime komplexne. My máme zákon, kde chceme jednu vec. My chceme, aby mimovládne organizácie nerobili politickú činnosť a aby hlavne ukázali, odkiaľ majú peniaze. Pre nás je to principiálna vec," priblížil podpredseda NR SR Andrej Danko.

Deväť mesiacov po tom, čo sa táto téma objavila po prvýkrát, sa opäť dostáva na stôl

A tak ako aj vtedy, aj teraz mimovládky upozorňujú, že s nami o týchto zmenách nikto nerokoval. "My sme ochotní na expertnej a odbornej úrovni sa rozprávať o tom, akým spôsobom nakladať s dvoma percentami," uviedla predsedníčka ASFIN Tatiana Svrčková. "Tých päťdesiat miliónov niečo pre túto spoločnosť znamená a prináša a chceme sa teda o hodnote tejto sumy baviť," zakončil predseda komory mimovládnych organizácií Marcel Zajac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy