Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Parlament bude o odvolávaní ministerky kultúry Šimkovičovej rokovať až v septembri
Zdielať na

Parlament bude o odvolávaní ministerky kultúry Šimkovičovej rokovať až v septembri

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (21.8.) nerokovali o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Plénum nebolo uznášaniaschopné ani na druhý pokus. V sále sa prezentovalo len 48 zákonodarcov. O návrhu na odvolanie šéfky rezortu sa pokúsia opätovne rokovať počas septembrovej schôdze.

Šimkovičovú chcú odvolať z funkcie opoziční poslanci, ktorí iniciovali mimoriadnu schôdzu. Vyčítajú jej okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. Dôvod na jej odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na septembrovú schôdzu sa presunul aj návrh na odvolávanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Ani pri tejto schôdzi nebola v stredu NR SR uznášaniaschopná. Oba návrhy tak putujú do programu schôdze, ktorá sa začne 10. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy