Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Po letnej prestávke vláda opäť rokovala. Kabinet mal na programe desiatky návrhov
Zdielať na

Po letnej prestávke vláda opäť rokovala. Kabinet mal na programe desiatky návrhov

BRATISLALA / Ak ste si mysleli, že veľká reforma školstva sa skončí len pri zákaze mobilov, tak ste na omyle. Minister Tomáš Drucker presadil takmer 90 zmien. Týkajú sa vzdelávania od materských škôl až po rekvalifikáciu dospelých. Keďže ide o veľký skok pre jeho rezort, nazval ho Nežnou revolúciou vo vzdelávaní.

Normatívne financovanie

"Čo môžeš urobiť dnes, nenechávaj na zajtra. Balík nazývame nežnou revolúciou. Neprichádzame s buldozérom, aby sme rušili všetko čo tu bolo," povedal minister školstva Tomáš Drucker. K zásadným zmenám ale aj tak príde. "Od 1. januára budúceho roka prejdú materské školy na normatívne financovanie," pokračoval Drucker. To v preklade znamená, že ich chod už nebude v rukách samospráv ako doteraz. Peniaze bude riešiť rezort školstva.

"Konštruktívne sme sa dohodli, že ten prvotný zámer na rozšírenie o materské školy a školské kluby sa zúžil len na materské školy," povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. "Je nám ľúto. Určite veľa zamestnancov, ktorí pracujú ako vychovávatelia v školských kluboch budú sklamaní," vyjadril sa predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek. "Poďme robiť postupne kroky," dodal Drucker.

​Samosprávy prídu o časť podielových daní

Keďže materské školy prejdú pod štát, samosprávy prídu o časť podielových daní. Do miest a obcí sa však vrátia. Budú totiž naviazané práve na spomínané materské školy. Zmenami ale neprejdú len tie. Od 1. januára začne platiť aj zákaz mobilných telefónov na základných školách. A zavedie sa taktiež informovaný súhlas. Ten nastúpi ale až vtedy, ak sa nejaká téma či aktivita nedostala do školského programu a ani do katalógu inovácií so súhlasom školskej rady.

"O obsahu vzdelávania budú za môjho pôsobenia na rezorte školstva rozhodovať výlučne odborníci a pedagógovia. Absolútne odmietam akúkoľvek politizáciu školstva a nepremyslené zásahy do vzdelávania," povedal Drucker. Rezort školstva sa ale tentoraz v reforme nezameria len na deti. Do hľadáčiku sa dostalo aj celoživotné vzdelávanie. "Jedno vzdelanie, ktoré nadobudne človek či už maturitou alebo ukončením vysokoškolského vzdelávania už nebude stačiť," dodal Drucker. "Predpoklady aj OECD aj iných medzinárodných inštitúcie dávajú na stôl, alebo hovoria, je že každý druhý pracovník by sa mal každých 5 rokov preškoliť," vyjadril sa viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. Týka sa to ale aj zvyšovania, či zmeny kvalifikácie. Dôvodom je najmä rýchle napredovanie technológií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy