Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Vláda schválila školskú reformu: Toto je 89 zmien, ktoré ovplyvnia vás a vaše deti
Zdielať na

Vláda schválila školskú reformu: Toto je 89 zmien, ktoré ovplyvnia vás a vaše deti

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Schválenie balíka školských zákonov vládou je prvý významný legislatívny krok v napĺňaní zmien. Uviedol to rezortný šéf Tomáš Drucker (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Nazval ich "nežnou revolúciou vo vzdelávaní". Avizoval, že v budúcom roku budú ďalšie rozsiahle zmeny.

Vláda Slovenskej republiky 21. augusta schválila balík školských zákonov, ktorý minister školstva Tomáš Drucker nazval „nežnou revolúciou vo vzdelávaní.“ Obsahuje desiatky praktických zmien zameraných na zvýšenie kvality, dostupnosti a efektívnosti slovenského školstva. "Cieľom týchto návrhov je podporiť projekty na zlepšovanie vzdelávania v materských, základných a stredných školách. Úlohy z programového vyhlásenia vlády sme rozdelili do 40 projektov, ktoré majú vlastný tím, konkrétne ciele a jasne určenú líniu zodpovednosti voči politickému vedeniu rezortu," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Zmeny v materských školách

Jedným z kľúčových bodov balíka je zavedenie normatívneho financovania materských škôl od roku 2025, čo vytvára príležitosť na zlepšenie vzdelávania detí od raného veku. Tento prechod na nový model financovania bol výsledkom konštruktívnych rokovaní so samosprávami, ktoré vyústili do podpísania memoranda so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest, uvádza Ministerstvo školstva, vývoja, výskumu a mládeže Slovenskej republiky.

Optimalizácia siete stredných škôl

Ďalšou dôležitou oblastou je optimalizácia siete stredných škôl. Cieľom je zlepšiť fungovanie stredných škôl prostredníctvom opatrení vypracovaných v spolupráci so samosprávnymi krajmi a zamestnávateľmi. Súčasná sieť čelí problému prílišnej zotrvačnosti a jej štruktúra už nezodpovedá demografickým a trhovým požiadavkám. Mnohé stredné školy sa nachádzajú vo finančne náročných podmienkach a nemajú prostriedky na modernizáciu. Navrhované zmeny sa zameriavajú na efektívnejšie určovanie počtu žiakov, zjednodušenie prijímacieho konania a administratívnych procesov pri spájaní škôl.

Duševné zdravie detí a inklúzia

V oblasti duševného zdravia a inklúzie ministerstvo navrhuje opatrenia, ktoré zahŕňajú zákaz používania mobilných telefónov v školách s cieľom zlepšiť pohodu detí. Vláda tiež navrhuje zavedenie záväzných desegregačných štandardov na podporu inkluzívneho vzdelávania rómskych detí a zákaz dvojzmennej prevádzky na základných školách. Návrh tiež obsahuje systém včasného varovania pred predčasným ukončením školskej dochádzky, ktorý umožní školám a ministerstvu identifikovať žiakov v riziku a poskytnúť im konkrétnu pomoc.

Kompenzačný príspevok

Novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch prináša v porovnaní s regionálnymi príspevkami vyplácanými v roku 2024 viacero zásadných zmien. Rozširuje okruh prijímateľov príspevku o pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl, špeciálnych materských škôl a poradenských zariadení. Okrem toho sa plánuje aj kompenzácia zamestnancov pracujúcich v náročnejších podmienkach, napríklad na školách s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo v hmotnej núdzi.

Celoživotné vzdelávanie

Balík obsahuje aj nový zákon o vzdelávaní dospelých, ktorý má za cieľ zjednodušiť prístup k vzdelaniu v každom veku, poskytnúť druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu, a vytvoriť prehľadný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov. Návrh zákona, ktorý bol podrobne predstavený v prvej polovici roka, reflektuje aktuálne spoločenské a technologické zmeny, vrátane digitalizácie a automatizácie.

„NEŽNÁ REVOLÚCIA“ – 89 praktických zmien pre kvalitnejšie školstvo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy