Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Voda z automatu? Zatiaľ iba sen slovenských osád
Zdielať na

Voda z automatu? Zatiaľ iba sen slovenských osád

ZÁVADKA / Pitná voda, je stále v mnohých slovenských osadách problémom. Pre tých najchudobnejších je prístup k nej problematický. Vyriešiť to chcel starosta z obce Závadka na Spiši pomocou vodného automatu. Lenže úrad Splnomocnenca pre rómske komunity mu žiadosť už dva krát zamietol. Pritom miestna chudoba používa vodu zo studne, ktorá je už na prvý pohľad nevyhovujúca.

Polovica osady, tí bohatší nemajú problém s pitnou vodou. Dali si urobiť prípojky. No tí chudobnejší sú odkázaní iba na miestnu studňu. Studňa je vedľa hlavnej cesty. Je v nej neporiadok a vodu z nej vyťahujú poriadne zakalenú.

"Sú hnačkované deti, majú krče, majú teploty. proste sú vyrážky, vši, hnidy z tej vody. Nedá sa piť, jesť," priblížila obyvateľka osady Margita Hlaváčková. "Nech nenechá, aby sme umreli z tej vody. Či to mladé, či staré, či také. My sme ľudia, nie sme zvieratá." vyjadrila sa ďalšia obyvateľka Eva Horváthová.

Podľa starostu sa k tejto studni nedostanú iba obyvatelia, ale aj zver, či hlodavce. Problematiku sa snaží riešiť . Chce v osade takýto automat na vodu, aké sa nachádzajú aj v iných osadách. Za zakúpený kredit, sa obyvatelia dostanú k pitnej vode. "Voda sa pohybuje rádovo v centovej hodnote. Je to za málo peňazí, veľké množstvo vody. Obec investovala nemalé finančné prostriedky na to, aby ten výdajník bol zásobovaný tou pitnou vodou z obecného vodovodu," informoval starosta Matej Drab.

Investícia viac ako 10 000 Eur z obecného rozpočtu je nateraz zbytočná

Obyvatelia osady pritom výkopové práce robili svojpomocne. Dedine Úrad splnomocnenca pre rómske komunity dotáciu na výdajník vody opakovane zamietol. Bez poriadneho vysvetlenia "Dva krát, za dva roky zamietavé stanovisko. S tým, že neodporúčajú túto investíciu. A vysvetlenie, neviem..neviem prečo je to tak," pokračoval Drab.

Starosta tvrdí, že sa pokúšal Úrad kontaktovať mailom. Doposiaľ sa odpovede nedočkal. Podľa stanoviska splnomocnenca vlády, na tento projekt, rovnako ako obec, jednoducho nemajú peniaze.

"Je nám skutočne ľúto, že vzhľadom na disponibilnú sumu vyčlenenú pre dotácie nebolo možné podporiť tento projekt, tak ako mnoho ďalších. Radi by sme disponovali oveľa vyššou sumou na dotácie," uviedol splnomocnenec vlády Alexander Daško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy